Zavrieť ikona
Motorola Edge 30 Neo: Stredná trieda vo výnimočnej farbe s niekoľkými veľmi príjemnými bonusmi

Motorola Edge 30 Neo: Stredná trieda vo výnimočnej farbe s niekoľkými veľmi príjemnými bonusmi

Po rade modelov od značky Motorola tu máme jeden, ktorý pri prvom pohľade na špecifikácie vyzerá vcelku bežne. Rozdiel však robí príslušenstvo, ktoré s ním pri nákupe dostanete. Jedná sa o bezdrôtovú nabíjaciu stanicu v kombinácii s inteligentným budíkom Lenovo Smart Clock 2, ktorý sa tak stal na niekoľko dní pevnou súčasťou poličky vedľa mojej postele. A budenie nie je jedinou vecou, ktorú tento budík dokáže.

Motorola zužitkováva možnosti svojej nadradenej značky Lenovo, pod krídlami ktorej doslova rozkvitá. K modelu Edge 30 Neo navyše každý zákazník získa bonus, ktorý som popísal vyššie a určite mu budem venovať pozornosť aj o pár odstavcov nižšie. Teraz sa však už poďme pozrieť na balenie. To je typické „motorolácke“ z posledných modelov. Relatívne veľká recyklovaná kartónová krabica ukrýva smartfón, USB-C na USB-C kábel, nabíjačku, spinku na vyberanie dvierok pre nanoSIM karty, dokumentáciu a tiež priesvitné puzdro, ktoré je v tomto prípade nezvyčajne z tvrdého plastu. Doteraz Motorola k smartfónom vždy dodávala mäkké gélové puzdro.

Zaujímavý dizajn, dobré spracovanie a výrazná Pantone farba

To však nie je všetko, pretože k tomuto smartfónu zákazník automaticky získava bezdrôtovú nabíjaciu stanicu, ktorá je zabalená v osobitnej štíhlej krabici a tiež inteligentný budík Lenovo Smart Clock 2. Ten je v ďalšej (relatívne veľkej) krabici obsahujúcej okrem neho aj pripájací kábel. Budík inak pohodlne uložíte (a pripojíte) magnetickým konektorom na ľavú stranu bezdrôtovej stanice, pričom pravá ostáva pre podložku bezdrôtového nabíjania. Na jej zadnej strane sa nachádza klasický USB-A konektor pre možnosť nabíjania ďalšieho zariadenia. Idem sa ale na chvíľu opäť venovať Motorole Edge 30 Neo.

Prvé, čo ma na tomto mobile zaujalo, je jeho výrazná fialová Pantone farba. Pantone je americká firma, ktorá vytvorila patentovaný presný systém farieb pre priemysel. Motorola pre tento model zvolila fialový odtieň Very Peri. Ten je tak výrazný, až to niekedy počas sychravých zimných dní pôsobilo nadpozemsky a všimol som si, že ľudia naň doslova upriamovali pohľady. Na svetle sa pridáva akýsi optický efekt hĺbky. Okrem toho sa však dá zohnať tento model aj v konzervatívnejšej čiernej farbe. Smartfón s rozmermi 152,9 x 71,2 x 7,8 milimetrovnízkou váhou 155 gramov a drží v rukách výborne. Mušiu váhu má na svedomí plastový rám a plastová zadná strana. Na zadnej strany sa okrem loga Motoroly a označenia Pantone odtieňa nachádza aj modul s fotoaparátmi. 

Tvar modelu Edge 30 Neo je príjemne ergonomicky zaoblený. Na pravej strane sa nachádza tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a zapínacie/vypínacie tlačidlo. Horná strana obsahuje ruchový mikrofón, ľavá strana je bez akýchkoľvek elementov a dole našiel svoje miesto šuplík pre dve nanoSIM karty USB-C konektor, primárny mikrofón a jeden z dvojice stereo reproduktorov. Druhý je už štandardne umiestnený nad selfie kamerkou. Prednes reproduktorov patrí skôr k lepšiemu priemeru. Hlasitosť je dostatočná, ale nijako výrazná a prednes by som pomenoval ako stredový. Reproduktory znejú dobre naprieč všetkými hlasitosťami, akurát pri najvyššej stredy výrazne prevyšujú a zvuk je tak vcelku ostrý, nie však skreslený.

Za takýto displej by sa nemuseli hanbiť ani vlajkové lode

Vpredu nájdeme 6,3-palcový P-OLED displej s rozlíšením 2400 x 1080 pixelov. Jeho jas má hodnotu približne 1000 nitov (v automatickom režime) a ako pri všetkých ostatných displejoch klesá maximálna hodnota svietivosti zhruba na polovicu. Obnovovacia frekvencia je 120 Hz, čo sú podľa mňa výborné hodnoty na túto cenovú kategóriu. Platí tu opäť to isté, čo som hovoril pri Motorole Edge 30 Fusion. Hodnoty displeja síce neatakujú tie najlepšie hodnoty, ale stále sú nadpriemerné a v tomto prípade ide cenovo o mobil nižšej strednej triedy s polovičnou hodnotou ako v prípade vyššie spomínaného modelu Fusion, preto hodnotím tento zobrazovač pre tento konkrétny model ako absolútne výborný. Pod ním nájdeme tu optickú čítačku odtlačkov prstov fungujúcu presne tak, ako to od nej očakávate.

Pod kapotou nájdeme starší čip Snapdragon 695 5G vyrábaný 6-nanometrovým procesom s 8-jadrovým procesoromgrafickým čipom Adreno 619. Čip bol predstavený zhruba pred rokom a pol a výkonnostne patrí do strednej triedy. Dopĺňa ho 8 GB RAM, čo je v tejto cenovej kategórii výborná hodnota, a 128 GB vnútornej pamäte. Ide však o jediné úložisko v smartfóne, pretože už aj Motorola naskočila na vlak odstraňovania slotu pre pamäťové karty microSDXC. Zariadenie je vybavené aj technológiou NFC, Wi-Fi štandardom a/b/g/n/acbezdrôtovým štandardom Bluetooth verzie 5.1. Nájdete tu aj geolokačné štandardy americký GPS, európsky Galileo či ruský Glonass. A zariadenie má aj repelentný nástrek proti vode. Operačným systémom bol v čase písania recenzie Android 12 od spoločnosti Google s tým, že Motorola prisľúbila aktualizáciu na Android verzie 13. Systém je ako vždy v prípade Motoroly bez väčších grafických zmien, jedinou personalizáciou je tu aplikácia Moto s možnosťou nastaviť si rôzne gestá či grafické prvky z jedného miesta.

Hoci nepatrí k najvýkonnejším, zvládne všetko potrebné

Výkonnostne ide o taký priemerný smartfón, nie je pomalý, ale nemôžem ho nazvať ani rýchly. 80% času je veľmi svižný, ale pokiaľ máte otvorených veľa aplikácií, poprípade s ním pracujete veľmi rýchlo, kde tu musíte na niečo počkať, poprípade sa na obrazovke objaví lag (softvérové seknutie alebo trhnutie na obraze). Ale nejde o žiadnu tragédiu a bežný používateľ, ktorý nepotrebuje papierovo to najlepšie a sústreďuje sa skôr na cenu, sa bude tešiť skôr z benefitov, ktoré mu toto zariadenie ponúkne. Smartfón však nemá problém so žiadnym bežným úkonom alebo hrou, aj keď pri hraní miestami nižší výkon čipu spozorujete.

Výkonné rýchlonabíjanie a bezdrôtové nabíjanie k tomu

Dostávame sa k batérii, nabíjaniu a výdrži všeobecne. Batéria typu Li-Pol má kapacitu uspokojivých 4020 mAh. Hoci Motorola v minulosti dávala do zariadení aj 5000 mAh batérie, tu výsledky vďaka úspornejšiemu čipu a P-OLED displeju nie sú vôbec zlé a dovolím si tvrdiť, že deň a pol či dva dni výdrže by mohli byť štandardom. K telefónu je navyše pribalená aj „motorolácka“ nabíjačka s nabíjacím výkonom 68 Wattov, čo v kombinácii s technológiou Turbo Power robí divy. Z 0% na 100% sa smartfón nabije za približne trištvrte hodinu, a ak sa niekam ponáhľate a máte batériu pod 50%, stačí smartfón pripojiť na nabíjačku len na desať minút a nedostatku batérie sa nemusíte báť. Motorola do tohto mobilu „pribalila“ aj bezdrôtové nabíjanie, čo v tejto cenovej kategórii vôbec nie je štandardom. To má síce výkon iba 5 Wattov, ale je tak ideálne na nabíjanie mobilu počas noci napríklad na dodávanej bezdrôtovej podložke, ktorú budem opisovať neskôr.

Kým je dostatok svetla, s výsledkami fotoaparátov budete spokojní

V rámci fotoaparátov tu máme tri objektívy. Selfie kamerku s rozlíšením 32 Megapixelov, ktorá podáva za dobrých svetelných podmienok dobré výkony. Horšie je to pri nedostatku svetla, kde je na fotkách či videách badateľný výraznejší šum. Aj tu teda platí, že megapixely nie sú všetko. Druhým fotoaparátom je 64-megapixelový hlavný fotoaparát s opticky stabilizovaným objektívom. Za denného svetla a špeciálne, keď svieti slnko z neho dostanete veľmi príjemné ostré fotografie s dobrými podaním farieb a bez šumu. No v interiéroch je viditeľný šum. Tak ako na iných zariadeniach, aj tu si môžete nastaviť fotenie do plného rozlíšenia 64 Megapixelov, pretože v základe sa používa technológia pixel-binning a vytvára niečo vyše 12-megapixelové fotografie. Osobne odporúčam práve nižšie rozlíšenie, pretože tých 64 Megapixelov z toho síce dostanete, ale kvalita fotiek je o dosť nižšia.

Širokouhlý objektív má rozlíšenie 13 Megapixelov a podporuje automatické ostrenie, čo vám umožní zhotovovať makro fotografie objektov z extrémnej blízkosti (cca od dvoch centimetrov). Farby sú sýte, ostrosť je až na okraje na dobrej úrovni. Fotoaparáty sú v prípade Motoroly Edge 30 Neo výborné na danú kategóriu. Väčšinou majú nižšie rozlíšenie, no sem Motorola umiestnila senzory hodné drahšieho zariadenia. Čo sa týka videa, tak tu môžu záujemcovia natáčať až do rozlíšenia Full HD (1920 x 1080) pri 120 snímkoch za sekundu, no len do 60 snímkov za sekundu sa dá používať elektronická stabilizácia objektívu. Video je vcelku ostré, má pekné farby a to platí aj pre ultra široký objektív.

Malý darček dodávaný priamo s telefónom

K smartfónu však Motorola dodáva zadarmo aj bezdrôtovú nabíjaciu stanicu so smart budíkom Lenovo Smart Clock 2. Stanica je vyrobená z plastu, ktorý vyzerá byť recyklovaný. Na jednej strane nájdeme dva úchyty, pričom jeden obsahuje 8 pinov pre magnetické pripojenie smart hodín Lenovo Smart Clock 2 a na druhej nájdeme symbol + všeobecne používaný pre označenie miesta pre bezdrôtové nabíjanie zariadení. Miesto pre umiestnenie hodiniek navyše obsahuje svetelný LED pás využiteľný ako nočná lampa. V zadnej časti nájdete USB-A port pre pripojenie zariadenia. Hodinky samotné majú 4-palcový dotykový LCD displej a reproduktor s výkonom 3 W. Nájdete v nich 8 GB vnútorného úložiska pre svoje súbory a tiež 1 GB RAM. Procesorom je model MediaTek MT8167S. Poháňa ich operačný systém Google Android 10.

Sú potiahnuté veľmi luxusne pôsobiacou tkaninou. Predok zdobí logo Lenovo, na hornej strane máte tlačidlá +/- pre ovládanie hlasitosti a v zadnej časti je konektor pre pripojenie napájacieho adaptéra a tlačidlo pre vypnutie mikrofónu. Hodiny totiž spolupracujú s hlasovým asistentom od Google a viete ich teda použiť pre hlasové povely. Smartfón som s hodinkami spároval bez väčších problémov prostredníctvom technológie Bluetooth 4.2. K dispozícii je aj Wi-Fi pripojenie, ktoré slúži pre zadávanie povelov prostredníctvom smartfónu. Smartfón aj hodinky Lenovo Smart Clock 2 by mali byť pripojené k rovnakej sieti pre využitie všetkých funkcií. Nájdete tu niekoľko veľmi vkusných ciferníkov, počasie, možnosť si nastaviť budík alebo prehrávať hudbu. No je možné ich spárovať aj s bezpečnostnou kamerou.

Príjemný spoločník na nočnom stolíku

Ovládanie je vcelku jednoduché. Z hornej strany sa sťahuje lišta s notifikáciami, zdola lišta pre nastavenia jasu alebo zvuku a horizontálnym pohybom listujete v ponuke aplikácií. Za niekoľko dní som si na tento doplnok môjho nočného stolíka vcelku zvykol. Vadilo mi jedine, že hoci je odpojiteľný, tak napájanie je pripojené priamo k budíku a nie k nabíjacej podložke. Občas som ho totiž mal chuť zobrať do kuchyne a použiť ho ako reproduktor, stopky či knihu receptov pri varení, no to nebolo možné, nakoľko nedisponuje vlastnou batériou a je v podstate pripútaný káblom k sieti. Škoda, pretože hoci ide o doplnok domácnosti, ktorý nutne vlastniť človek nemusí, tak po vyskúšaní si naň používateľ veľmi rýchlo zvykne. Keby ho v Motorole vylepšili o integrovanú batériu, určite by sa jeho možnosti využitia značne rozšírili.

Záver a cena

A čo by som k Motorole Edge 30 Neo povedal na záver? Ide jednoznačne o zaujímavý smartfón. V čase testovania stál cca 399 Eur, no ponúka dizajn (hlavné tá jeho fialová Pantone farba je úžasná), ktorý sa rozhodne nestratí. Na túto kategóriu je OLED displej luxusom, fotoaparáty sú na skvelej úrovni v tomto segmentevýdrž batérie tiež neurazí. Navyše tu nájdete aj bezdrôtové nabíjanie, ktoré chýba aj takému modelu Edge 30 Fusion, ktorý stojí raz toľko. S výkonom je to také priemerné, ale určite nie zlé, navyše tento mobil ani necieli na používateľov, ktorí chcú mať najlepšie. Na to sú tu iné zariadenia. Rozhodne veľmi zaujímavým bonusom je smart budík značky Lenovo a to úplne zadarmo. Motorola Edge 30 Neo je tak smartfónom, pre ľudí s nižším rozpočtom, ktorý ale chcú vyskúšať niečo netradičné a štýlové bez toho, aby im kúpa smartfónu urobila dieru v rozpočte. Z môjho pohľadu ide o jeden z najoriginálnejšie „namiešaných“ smartfónov nižšej strednej triedy dneška.


Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text & Foto & Video: Matej Koreň
Grafika: Motorola, Qualcomm