Zavrieť ikona
Motorola EDGE 30 Fusion: Malá verzia modelu Ultra od Motoroly, ktorá príjemne prekvapila

Motorola EDGE 30 Fusion: Malá verzia modelu Ultra od Motoroly, ktorá príjemne prekvapila

Motorola neprestáva chrliť jeden model za druhým. Krátko pred Vianocami sa mi dostala do rúk vlajková loď Edge 30 Ultra a keď som vzal do rúk tento model, nedalo sa nevšimnúť, že tento by mu ako z oka vypadol. Je však medzi nimi niekoľko zásadných rozdielov. Model Fusion tak podľa mňa bude pre ľudí, ktorým sa Edge 30 Ultra páči, ale nemajú potrebu dať za smartfón necelých 900 €. Poďme ale pekne poporiadku. Čítajte ďalej!

Model Fusion je zabalený v béžovej kartónovej krabici, ktorá sa už navonok hrdí tým, že je ekologická a že je recyklovaná. Motorola použila recyklovaný papier dokonca aj na zabalenie nabíjačky a ostatných vnútorných komponentov. Podľa veľkosti krabice som očakával opäť bohatý obsah balenia a po jej otvorení som sa nemýlil. Okrem smartfónu, USB-C na USB-C káblaspinky na vyberanie dvierok pre nanoSIM karty a dokumentácie, tu nájdeme aj nabíjačku, čo je super. Dokonca nám príde aj gélové ochranné puzdro. Pozrel som sa aj na prednú stranu zariadenia a Motorola na ňu nalepila aj ochrannú fóliu. Takže sme dostali kompletný balík pre mobil.

Krásny dizajn vlajkovej lode

Hneď ako som vzal mobil do rúk, pripomenulo mi to model Edge 30 Ultra. Ten dizajn je totiž takmer identický. Edge 30 Fusion je však s rozmermi 158,5 x 72, x 7,5 milimetrov v každom smere menší. Dokonca je tenší až o 0,9 milimetra, čo z neho robí extrémne elegantný kúsok techniky. Váha činí príjemných 168 gramov. Konštrukcia je sendvičová, pričom hliníkový rám je na hornej a spodnej strane rovný a na okrajoch stenčený, pretože na bokoch do neho prechádza zahnuté sklo displeja verzie Gorilla Glass 5. Na zadnej strane nájdeme modul fotoaparátu a logo Motoroly umiestnené v strede smartfónu. Povrch zadnej strany má matnú (až metalickú) farbu s mierne drsným povrchom. Ten pôsobí luxusne. Mnou testovaný farebný variant sa volá Cosmic Grey, ale na Slovensku kúpite aj biely Aurora White, či vínovo-červený Pantone odtieň (Pantone je systém farieb využívaný pre priemyselné odvetvie) Viva Magenta, ktorý minimálne na fotografiách vyzerá veľmi lákavo. Narazíte však aj na nádherne modrý model vo vegánskej koži. Motorola to jednoducho s farbami vie.

Pravá strana obsahuje tlačidlo na úpravu hlasitosti a pod ním umiestnené zapínacie tlačidlo, ktoré má zdrsnený povrch, aby bolo ľahko nahmatateľné aj bez pozerania sa. Na hornej strane nájdete ruchový mikrofón a nadpis indikujúci prítomnosť technológie Dolby Atmos. Ľavá strana je dizajnovo čistá a zrejme najzaujímavejšou je spodná strana obsahujúca dvierka pre dvojicu nanoSIM kariet, USB-C konektor, primárny mikrofónjeden z dvojice stereo reproduktorov. Druhý sa nachádza štandardne v úzkej štrbine nad displejom. Kvalita reproduktorov je na skvelej úrovni, aj keď (predpokladám, že) vďaka veľkosti či tenkosti zariadenia je zvukový prejav mierne stredový alebo výškovo-stredový a basy sa ukazujú len decentne.

Displej nie je najlepší na svete, ale určite by som mu dal prívlastok výborný

Dostávame sa k prednej strane, kde pod zahnutými krajmi nájdeme 6,5-palcový P-OLED displej s možnosťou zobrazenia jednej miliardy farieb, obnovovacou frekvenciou 144 Hz, podporou technológie HDR10+maximálnym jasom 1100 nitov. 144 Hz frekvencia je terno najmä pre hráčov, ale mne osobne by stačilo 120 Hz, pretože rozdiel medzi týmito dvomi obnovovacími frekvenciami veľmi nie je zreteľný. Jeho rozlíšenie je príjemných 2400 x 1080 pixelov a pri používaní smartfónu vás teda nerušia žiadne viditeľné pixely. Displej je výborný, akurát má možno trochu smolu, že na trhu existujú displeje, ktoré sú v každom aspekte papierovo lepšie, takže sa nedá povedať, že by v niečom vyslovene vynikal. Nad displejom v Motorole umiestnili selfie kamerku a pod displejom optickú čítačku odtlačkov prstov. Tá je na môj vkus umiestnená trochu nízko, a tak si pri odomykaní občas budete musieť smartfón prechytiť.

Napriek staršiemu čipu je tu výkonu dostatok a to bez prehrievania

V útrobách zariadenia nájdete mierne starší čip Qualcomm Snapdragon 888+ 5G, ktorý bol predstavený pred zhruba rokom a pol, ale mne osobne jeho použitie nevadí, pretože ide stále o veľmi výkonnú voľbu, ktorá navyše stlačila cenu zariadenia na veľmi príjemnú úroveň. Ide o čip vyrábaný 5 nanometrovým procesom, s osemjadrovým procesorom a grafickou kartou Adreno 660. Hoci sa vo svete predáva v rôznych konfiguráciách, u nás ju dostanete s 8 GB LPDDR5 RAM128 GB UFS 3.1 vnútorného úložiska. Žiaľ, toto je jediné úložisko, ktoré budete mať v rámci smartfónu k dispozícii, pretože slot na pamäťové karty microSDXC sa tu nenachádza. Škoda.

Čistý operačný systém Google Android 12 s tradičnou aplikáciou Moto

Ak sa pozrieme na softvér, tak v čase uvedenia na trh a v čase recenzovania bol dostupný Android verzie 12 od spoločnosti Google, pričom Motorola ho necháva čistý, takmer nedotknutý. Motorola však prisľúbila aj aktualizáciu na Google Android verzie 13. Mojím prianím je, aby tento výrobca poskytoval aktualizácie systémov aspoň po dobu 3 roky, čo by mu prinieslo konkurenčnú výhodu. Asi najzásadnejším príspevkom značky do systému je ich dnes už klasická aplikácia Moto, ktorá pridáva špeciálne gestá, tipy, nastavenia systému či návody, ako využiť svoj Moto telefón čo najefektívnejšie. Páčila sa mi možnosť nastaviť si farebné pruhy na zahnutých rohoch displeja pre notifikácie. Vyzerá to efektne. Systém ako taký je veľmi rýchly a pri jeho prechádzaní sa človek nikde nezdržuje. Výkon postačuje na všetky bežné úkony a hoci nejde o vyslovene hráčsky smartfón, príležitostní hráči si tiež prídu na svoje.

%%PRODUCTS%%

V minulosti čip Snapdragon 888+ trpel prehrievaním a vzhľadom na malú hrúbku som bol zvedavý, ako sa s týmto faktom Motorola vysporiadala. Musím však uznať, že odladenie je na dobrej úrovni. Po niekoľkých minútach hrania, sa telefón začal mierne zahrievať vo vrchne časti zadnej strany, ale nešlo o nič nepríjemné, len o pár stupňový rozdiel. Za zmienku stojí aj najnovšia verzia štandardu Wi-Fi 6E, ktorý je nesmierne rýchly. Telefón je vybavený aj platformou Ready For vo verzii 3.5, ktorá je špecifickou softvérovou funkciou Motoroly, prostredníctvom ktorej sa môžete pripojiť ku kompatibilnému televízoru, počítaču či displeju a užijete si tak svoj smartfón v desktopovom režime pri písaní dokumentov, hraní hier, sledovaní videí a podobne.

Výdrž veľmi prijateľná. No to, čo ma naozaj dostalo, je super rýchle nabíjanie

V prípade batérie tu máme 4400 mAh kapacitu, čo je na takto tenký smartfón úctyhodné. Dôvodom je technológia Li-Pol, ktorá umožňuje vyrábať menšie a ľahšie batérie. Tie navyše znášajú extrémnejšie teploty lepšie ako klasické Li-Ion batérie. Skutočne milé prekvapenie však nastalo až po rozbalení nabíjačky s číslom 68. To je totiž nabíjací výkon tejto sústavy. Batériu ňou totiž nabijete z 0 % na 50 % za zhruba 10 minút. Do trištvrte hodiny tak máte smartfón nabitý ako nič. Inak ide o štandardný jednodňový smartfón s tým, že ak ho budete využívať bez hrania sa a podobne, vyžmýkate z neho aj deň a pol. Žiaľ, na bezdrôtové, či reverzné nabíjanie sa nabíjanie sa v tomto modeli nedostalo. Pri smartfóne v tejto cenovej kategórii v Motorole mohli zariadeniu dať aspoň to bezdrôtové.

Fotoaparáty produkujú uspokojivé obrázky a videá. Len čo tá selfie kamerka?

No a pomaly sa dostávam k fotoaparátom. Tie tu nájdeme hneď štyri. Selfie kamerka s rozlíšením 32 Megapixelov s automatickým zaostrovaním dobre zvláda svetlo a tieň vďaka dobrému dynamickému kontrastu. Farby sú verné či už na fotkách alebo vo videách. Akurát som zachytil takú nepríjemnú vlastnosť pri selfie videách pri nižšej miere okolitého svetla. Neviem či ide o chybu elektronickej stabilizácie, ale pri prudších pohyboch telefónu sa vo videu objavujú duchovia, pri natáčaní vonku som tento problém nespozoroval. Výsledok si pozrite v mojom videu na youtubovom kanáli Mobilonline TV.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Megapixelov s možnosťou nahrávať až 8K video pri 30 snímkoch za sekundu. Nižšie rozlíšenia (ako 1080p alebo 720p) zas môžete využiť pre natáčanie spomalených či super spomalených videí. Fotky ako aj videá majú vo všeobecnosti dobrú kvalitu po všetkých stránkach, najmä pri výborných svetelných podmienkach. Stabilizácia odvádza svoju prácu na výbornú.

12-megapixelový ultra široký objektív dokáže zachytávať scénu pod uhlom až 120 stupňov. Jeho kvalita je už tradične o niečo nižšia. Vidieť to najmä na rozostrených okrajoch fotografií a tiež má trochu vyšší kontrast a nižší dynamický rozsah ako hlavný objektív, čo sa prejavuje na pohľad krajšími, no menej kvalitnými fotografiami. Jeho farby sa mi tiež zdali trochu výraznejšie, než boli v skutočnosti. Posledným objektívom je dvojmegapixelový hĺbkový senzor pre prirodzenejšie rozmazané pozadie. Aj tu v Motorole odviedli dobrú prácu. Až na fotografie s úzkymi štrbinami alebo veľmi nepravidelnými objektmi smartfón nemal problém pozadie korektne rozostriť.

Nočný režim Night Vision do každej rodiny!

Osobitnú časť by som chcel venovať nočnej fotografii. V deň, keď som sa rozhodol ísť fotiť nočné mesto totiž začalo liať a fúkať a tak som ostal doma, mobil som dal na statív a trochu som sa s nočným režimom Night Vision vyhral. Výsledné fotografie síce majú viditeľne potlačený šum, ale výsledky sú dobré a aj mňa samého prekvapili. Aj tieto veci si môžete pozrieť v mojom videu o Motorole Edge 30 Fusion na youtubovom kanáli Mobilonline TV. Pri videách už výsledok taký jednoznačný nebol, ale nijako nevybočoval z možností tejto triedy zariadení.

Záverečné hodnotenie

Motorola Edge 30 Fusion je model, po ktorom podľa mňa siahne veľa ľudí. Dizajnom (materiálmi a farbami) totiž nijako nezaostáva za drahými vlajkovými loďami (či už z vlastných radov, alebo z radov iných výrobcov). Balenie je nesmierne bohaté. Výkon nie je ten najlepší, ale rozhodne stačí na všetky bežné činnosti či hry a ešte to tak pár rokov aj ostane. Systém je rýchly a odladený. Fotoaparáty si odvádzajú svoju prácu viac než dobre. Výdrž batérie je fajn, nabíjanie extrémne rýchle. Displeju nič zásadné nechýba, aj keď opätovne, nepatrí medzi najlepšie, drží sa však pre mňa pri stupienku víťazov. A toto by definovalo asi celý mobil.

Z negatív spomeniem nízko uloženú čítačku odtlačkov prstov pod displejom či zvláštnych duchov pri natáčaní selfie videa pri nízkych hladinách okolitého svetla (to je však podľa mňa softvérový problém, ktorý Motorola vyrieši). Tiež mi v takomto zariadení chýbalo bezdrôtové nabíjanie. Hodil by sa aj slot pre pamäťové karty microSDXC alebo vyššie pamäťové verzie, tak ako je tomu v zahraničí (256 GB, 512 GB). Smartfón sa však v čase písania recenzie predáva za príjemných 600 € a tu si zas je potrebné uvedomiť, že za tú cenu ide o veľmi vyvážené zariadenie. Určite sa nájdu takí, ktorí si povedia, že si radšej kúpia staršiu vlajkovú loď. Nezabúdajme však, že tie strácajú záruku a v prípade ich poruchy je oprava často nákladná. Takže je to len na vás. Edge 30 Fusion je veľmi príjemný (a dizajnový) zástupca vyššej strednej triedy od Motoroly.

 


Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

Text & Foto & Video: Matej Koreň
Grafika: Samsung, Qualcomm