Zavrieť ikona
Motorola Edge 20: Stredná trieda od Motoroly, ktorá má len veľmi málo nedostatkov

Motorola Edge 20: Stredná trieda od Motoroly, ktorá má len veľmi málo nedostatkov

Spoločnosť Motorola je spoločnosťou, ktorá svetu priniesla komerčne predávaný mobilný telefón. Ten mal názov Motorola DynaTAC 8000X. Odvtedy sa toho vo svete mobilných telefónov veľa zmenilo, no jedna vec ostala po starom. Motorola tu s nami stále je a stále má čo povedať. Po rokoch, keď značka putovala z rúk jedného majiteľa do rúk ďalšieho, si našla svoje bezpečné miesto pod krídlami spoločnosti Lenovo, kde našla svoju tvár.

Po dlhšej dobe sa mi do rúk dostal smartfón od značky Motorola. Jeho názov je Edge 20 a patrí do strednej triedy smartfónov. Motorola zhruba pred rokom a pol predstavila svetu mobil Motorola Edge, ktorý svojimi špecifikáciami patril medzi tie najlepšie zariadenia a zrejme sa im táto značka osvedčila, pretože tento rok sa nám dostalo modelov strednej triedy Motorola Edge 20 Lite, Edge 20 a Edge 20 Pro. Som rád, že do rúk sa mi dostal práve stredný model z tejto trojice, pretože jednotlivé modely sa od seba líšia len v niektorých detailoch, a tak je Edge 20 výborným modelom pre preskúmanie smeru, ktorým sa značka rozhodla vydať.

Motorola Edge 20

Balenie, ktoré rozhodne neurazí

Krabica smartfónu má typickú tmavú farbu s logom Motoroly a tiež názvom modelu. V nej sa nachádza smartfón, ochranné gélové puzdro (čo rozhodne vítam), spinka na vyberanie dvierok pre SIM karty, dokumentácia, USB.C na USB.C kábel a tiež nabíjačka s výkonom až 30 wattov. Už po rozbalení tak dostanete vcelku dosť. K dokonalosti chýbajú snáď len slúchadlá, od ktorých sa v poslednej dobe kvôli environmentálnej záťaži, popularite bezdrôtových modelov slúchadiel alebo odoberaniu 3,5 mm audio jacku upúšťa. Toto tak nepovažujem za vážny nedostatok. Tiež by ešte mohla byť na displeji nalepená ochranná fólia na displeji, ale keby som si mal vybrať medzi ňou a displejom, volím radšej puzdro.

Motorola Edge 20

Dizajn je zmesou známeho a nového

Po uchopení do rúk ma prekvapila nízka hmotnosť zariadenia iba 163 gramov. Hoci mám rád ťažšie zariadenia, ktoré svojou váhou upozorňujú na to, že nie sú iba kúskom plastu, tu aj pri nízkej hmotnosti vnímam kvalitu spracovania. Telo má rozmery 163 x 76 x 6,99 mm. Kvôli veľkému displeju je smartfón svojou plochou veľký, ale vďaka siedmim milimetrom v páse nie je nemotorný. Navyše hranatý dizajn značne prispieva k istému držaniu v rukách, takže by sa nemalo stávať, že vám mobil vykĺzne a padne na zem.

Motorola Edge 20

Čo je dobre riešené, sú hrany zariadenia. Rám mobilu je totiž hliníkový, ale aby nebol ostrý, hrany sú pokryté tenkým pásom čierneho lesklého plastu, čo vyzerá efektne a je to tiež veľmi praktické. Rovný bok telefónu tak plynule prechádza do prednej a zadnej strany. Zadná strana je tvorená rovným matným plastom, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako sklo. Až keď som po ňom poklopal nechtom, vydalo to zvuk, ktorý rozhodne patril plastu. Všetko však lícuje na výbornú a z telefónu som mal pri držaní dobrý pocit. Motorolu Edge 20 som dostal na testovanie v šedej farbe, ktorá vďaka metalickému zafarbeniu hrala všetkými farbami a vytvárala veľmi zaujímavý 3D efekt odrazu svetla. Poprosil by som viac tejto povrchovej úpravy v mobiloch. Aj keď sa na nej dosť zachytávajú odtlačky prstov, stále je to nič v porovnaní so smartfónmi, ktoré sú lesklé.

V strede zadnej strany vyniká elegantné logo značky Motorola a v ľavom hornom rohu sa zas týči modul fotoaparátu s tromi objektívmi. Keď som si ho prezeral podrobne, zistil som, že ide o veľmi pekný dizajnový prvok. Ako to však už u dizajnových prvkov býva, nie vždy sú aj praktické. Modul fotoaparátu totiž vyčnieva až zhruba 3 mm nad úroveň tela smartfónu a keďže je umiestnený na jednej strane, tak v prípade, že máte smartfón položený na rovnej ploche a chcete s ním pracovať, začne sa vám kývať ako na hojdačke.

Motorola Edge 20

V hliníkovom ráme nájdete štandardné prvky ako zapínacie tlačidlo, tlačidlo na ovládanie hlasitosti, reproduktor, USB-C konektor, mikrofóny, dvierka pre nanoSIM karty, ale tiež menej štandardné, ako je napríklad separátne tlačidlo pre vyvolanie hlasového asistenta. To mi v dnešnej dobe pri hlasových poveloch príde mierne zbytočné, ale možno existujú ľudia, ktorí sú jednoducho konzervatívni a tlačidlo je pre nich vhodnejšou voľbou.

Motorola Edge 20Motorola Edge 20Motorola Edge 20Motorola Edge 20

Displej, ktorý by mu mohli závidieť aj drahšie modely

A pomaly sa dostávam k prednej strane. Hlavným prvkom je, samozrejme, displej (krytý odolným sklom Gorilla Glass 3). Ten má uhlopriečku 6,7 palcov, rozlíšenie 1080 x 2400 pixelov a je technológie OLED. Obnovovacia frekvencia má hodnotu 144 Hz a Motorola sa pýši aj hodnotou reakcie na dotyk o frekvencii 576 Hz. Pomer strán je 20:9, takže pri pozeraní filmov je plocha displeja využitá veľmi dobre. No a nesmiem zabudnúť ani na jas 500 nitov. Ten nepatrí k najvyšším, ale zo svietivosti displeja nebudete smutní ani počas slnečného dňa, pretože je dostatočná. Podpora technológie HDR10+ a 10-bitovej farebnej hĺbky je už len čerešničkou na torte.

Motorola Edge 20

Displej je inak naozaj krásny. Technológia OLED sa stará o verné podanie farieb, verné podanie čiernej farby (tá je tak čierna, že pri bežnom pohľade ani nezistíte, kde končí displej a kde už začína rám displeja) a ak si nastavíte tmavú tému či čierne pozadie, displej vám ešte aj bude šetriť batériu. Rozlíšenie je jemné, vyššia obnovovacia frekvencia sa stará o jemné a plynulé prechody animácií a takto by som mohol pokračovať. O displeji môžem skrátka hovoriť iba v superlatívoch. Za takýto zobrazovač by ste boli radi aj v smartfóne, ktorý stoji o 100 % viac. Super.

Motorola Edge 20

Určite by ste u takéhoto telefónu čakali, že pod displejom bude umiestnená čítačka odtlačkov prstov. Lenže Motorola sa rozhodla umiestniť ju do zapínacieho tlačidla umiestneného na pravom boku zariadenia. Ja osobne proti takémuto relatívne nízkonákladovému riešeniu nič nemám. Kapacitná čítačka je totiž spoľahlivá a bleskovo rýchla. Jednoducho dám radšej prednosť klasickej kapacitnej technológii, ako mať čítačku v displeji a trpieť, že z času na čas nefunguje, keď mám mokré prsty alebo z akýchkoľvek iných príčin. Pokiaľ by ste však radi dali prednosť inej biometrickej technológii, tak v hornej strane displeja sa nachádza v diere malá 32 megapixelová kamerka s možnosťou odomknúť mobil tvárou. Nejde o 3D technológiu, takže sa môže stať, že sa človeku podarí smartfón odomknúť aj fotkou, pokiaľ sa bude snažiť dostatočne dlho.

Motorola Edge 20

Nad displejom a kamerkou je ešte úzka štrbina reproduktora. Ten, bohužiaľ, netvorí stereo pár s hlasitým reproduktorom na spodnej strane, slúži iba na hovory. Motorola Edge 20 prehráva zvuk jednoducho iba mono režime. Zvuk je zreteľný, možno na pomery iných modelov trochu tichší (nie tichý), ale na druhej strane je prejav tohto reproduktora veľmi vyrovnaný a je počuť aj basové frekvencie.

Pod povrchom drieme výkon

Ak sa pozrieme na špecifikácie tohto modelu, už pri prvom pohľade každému musí byť jasná jedna vec. Ide o výkonný smartfón. Použitým čipom je Qualcomm Snapdragon 778G 5G vyrábaný 6 nanometrovým procesom. Ten zahŕňa 8-jadrový procesor a grafickú kartu Adreno 642L, ktorá je tiež umiestnená priamo na čipe. Dopĺňa ju 8 GB operačnej pamäte RAM a tiež 128 GB vnútorného úložiska. Vnútorné úložisko ale v tomto prípade nie je rozšíriteľné o pamäťové karty microSD, takže ak vám spomínaných 128 GB nebude stačiť, budete musieť siahnuť po modeli Motorola Edge 20 Pro. Jeho kombinácia 12 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte snáď uspokojí každého.

Z hľadiska výkonu nemôžem „edždvadsiatke“ nič namietať. Výkonný procesor v spojení s dostatočnou pamäťou RAM sa skrátka ukazuje pri každodennom používaní a tiež pri hraní najnovších hier. Smartfón totiž pri žiadnej hre ani nežmurkol a všetko šlo ako po masle. Na moje prekvapenie sa pri hraní telo mobilu žiadnym spôsobom nezahrievalo, čo u výkonných zariadení nebýva zvykom.

Android vo svojej základnej podobe a platforma Ready For

Operačným systémom je už štandardne Google Android 11, bez výraznej grafickej personalizácie výrobcu. Má to výhodu v tom, že pri vydaní nových verzií Androidu sa výrobca nemusí pasovať s odlaďovaním alternatívneho grafického prostredia. Jednoducho použije to, čo už v systéme je od spoločnosti Google. Aktualizácie sú rýchlejšie a takýto systém je o niekoľko percent svižnejší aj po rokoch používania. Motorola však v rámci odlíšenia sa ponúka aplikáciu Moto Akcie a Gestá, ktorú nájdete hneď na domovskej obrazovke. V nej sa združujú tipy a triky, možnosti prispôsobenia pozadia alebo ikon, poprípade aktivácia a deaktivácia rôznych gest, ktoré poznáme aj z iných smartfónov značky Motorola. Osobne mám toto riešenie veľmi rád, pretože všetko je na jednom mieste a v slovenskom jazyku.

Motorola Edge 20

Osobitnou témou je relatívne nová platforma od Motoroly s názvom Ready For, na ktorú Motorola upozorňuje už na krabici od smartfónu. Ready For je možnosť prepojenia smartfónu prostredníctvom USB kábla alebo separátne predávanej kolísky a počítača, poprípade externého monitora. Môžete na ňom prehrávať obsah zo zariadenia, prezerať si fotografie, hrať hry, užívať si video chat alebo so smartfónom pracovať ako s počítačom. Android sa po pripojení prepne do akéhosi desktop počítačového módu, vaše aplikácie dostanú podobu okien a v podstate máte so sebou počítač. A to doslovne. K smartfónu totiž môžete cez Bluetooth pripojiť myšku, klávesnicu, gamepad alebo slúchadlá. Nie je to funkcia, ktorú by každý využíval hneď každý deň, ale počas testovania som sa dostal raz či dvakrát do situácie, keď sa mi to hodilo a okolie len čumelo, čo so smartfónom stváram.

Výdrž priemerná, no nabíjanie si ide bomby

Pristavím sa pri batérii. Tá dostala do vienka kapacitu relatívne skromných 4000 mAh. V praxi očakávajte tak 1 až 1 a pol dňa výdrže na jedno nabitie. To je priemer a v Motorole sa mohli pokúsiť vytiahnuť kapacitu aspoň na 4500 mAh. Dojem z výdrže však vylepšilo nabíjanie. Pribalená nabíjačka totiž disponuje výkonom až 30 wattov. To znamená, že za 30 minút sa vám smartfón nabije na zhruba 70 % a na 100 % sa kapacita batérie dostane tak za hodinku. A to mi už prestala vadiť aj tá výdrž batérie, pretože energiu som doplnil extrémne rýchlo.

Motorola Edge 20Motorola Edge 20

Fotoaparát podáva výkony na úrovni

Fotoaparát sa skladá z troch objektívov. Hlavný má 108 megapixelov a fotky z neho sú veľmi príjemné. Naozaj, farby sú naturálne, senzor si pekne poradí s dynamickou hĺbkou záberov, fotky sú plné detailov a kontrast je tiež na dobrej úrovni. S nočným režimom nafotíte krásne zábery aj v noci vďaka technológii pixel binning. Druhým objektívom v poradí je širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 16 megapixelov.

Motorola Edge 20

Tieto fotky sú mierne horšie, ale rozhodne nie zlé. Jednoducho nižšie rozlíšenie a širokouhlý objektív sa podpíšu pod výslednou kvalitou na každom zariadení. Vo všeobecnosti by som výsledky označil za tie lepšie medzi „širokáčmi“. Navyše tu môžete využiť fotiť makro fotografie týmto objektívom. Tie majú všetky „muchy“ makro fotografie na mobiloch. Výsledky majú problém s farbami, postrádajú detail a vďaka pevnému zaostrovaniu si nikdy nezabudnite odfotiť makro scénu hneď niekoľkokrát, pretože niektoré fotky nemusia byť korektne zaostrené.

Teleobjektív má skromných 8 megapixelov a svojim výkonom ma nijako nenadchol, ale ani nesklamal. Využijete ho pri fotení vzdialenejších objektov, ale to môžete urobiť aj použitím hlavného objektívu vzhľadom na jeho vysoké rozlíšenie. Odporúčam vám však fotiť fotografie len do 3-násobného priblíženia, pretože potom už objektív vysekáva časti obrázkov použitím digitálneho zoomu a kvalita fotografií klesá. Smartfón nahráva video v rozlíšení až 4K pri 30 snímkoch za sekundu. Aj video je na dobrej úrovni, nechýbajú mu detaily, farby sú ok. Skrátka Edge 20 vás na fotoaparát nechce zmotať bombastickými reklamnými frázami. Fotí a natáča veľmi obstojne a namiesto sústredenia sa na parametre fotiek či videa vás nechá sústrediť sa iba na kreativitu.

Záver a cena

Motorola Edge 20 je ako manželstvo po 30 rokoch. Nevyvoláva zbytočné vášne, skôr to hrá na racionalitu. Tento telefón síce nie je dokonalý (to nie je žiadny), ale všetko čo robí, robí dobre. Má pekný dizajn, výborný displej, výkon, rýchle nabíjanie, fotoaparát podáva veľmi dobrý výkon a platforma Ready For s čistým operačným systémom Android 11 od spoločnosti Google tiež nie sú na zahodenie.

Áno, nemá 3,5 mm audio jack, nemá stereo reproduktory, výdrž na jedno nabitie by mohla byť vyššia a páčila by sa mi aj podpora pamäťových kariet microSD. Všetko sú to ale relatívne špecifické mínusy, ktoré nemusia vadiť každému. Napriek tomu tento model hodnotím kladne, pretože aj tak je to vždy o tom, ako sa vám smartfón používa a „edždvadsiatka“ sa mne osobne používala dobre. Na webe Mobilonline.sk ho v čase písania recenzie zoženiete za cenu od 339 Eur. Je tak na vás, či za tieto peniaze stredná trieda od Motoroly, ktorá má len veľmi málo nedostatkov, stojí.

Foto, text a video: Matej Koreň

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Motorola Edge 20)

Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Motorola Edge 20

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Motorola Edge 20)

Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Motorola Edge 20

(pozn. Fotografia zachytená teleobjektívom smartfónu Motorola Edge 20)

Fotografia zachytená teleobjektívom smartfónu Motorola Edge 20

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Motorola Edge 20)

Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Motorola Edge 20

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Motorola Edge 20)

Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Motorola Edge 20

(pozn. Fotografia zachytená teleobjektívom smartfónu Motorola Edge 20)

Fotografia zachytená teleobjektívom smartfónu Motorola Edge 20