Zavrieť ikona
Motorola e7 Plus: Príjemný základ s prvkami strednej triedy

Motorola e7 Plus: Príjemný základ s prvkami strednej triedy

Pamätám si ešte na dobu spred pár rokov, keď smartfóny používali prevažne operačný systém Symbian a systémy Android a iOS boli iba v začiatkoch. Hoci ste v tých časoch používali mobil za niekoľko stoviek eur, používateľský zážitok nebol nič moc. Buď vám systém neustále mrzol, alebo mu chýbali aj základné parametre. Zdá sa však, že sa dostávame do doby, keď je to presne naopak. Aj základné smartfóny dokážu prekvapiť používateľským zážitkom. Pekným príkladom je nová Motorola moto e7 Plus, ktorá sa mi dostala do rúk na testovanie.

Trieda e od Motoroly, patrí už nejakú dobu k základným smartfónom zameraným na cenu, preto nikdy nie som nejako vo vytržení, keď dostanem na recenzovanie smartfón z tejto kategórie. No už po niekoľkých minútach strávených s týmto mobilom, som sa šiel pre istotu pozrieť na cenu. Neveril som totiž, že človek by zo základného smartfónu mohol mať takýto príjemný pocit z jeho používania. Operačný systém na telefónoch tejto kategórie väčšinou mierne seká, pretože sa šetrilo na komponentoch a tieto zariadenia ponúkajú len základné funkcie. V Motorole však na to tentokrát išli inak. Moto e7 Plus je smartfónovým základom s niekoľkými príjemnými prekvapeniami, ktoré vám popíšem v dnešnej recenzii.

Skromný obsah krabice, ale skvelé funkcie

Už samotná kartónová krabica s logom Motoroly a názov modelu s prívlastkom “Plus” prezrádza, že človek tu dostane niečo naviac. Keď ju otočíte, zistíte, čo presne. 48-megapixelový fotoaparát s nočným videním, 5000 mAh batériu ši 4 GB RAM so 64 GB vnútorného úložiska. To je pekná nálož, hovorím si, ale to podstatné sa udialo až po zapnutí smartfónu. Smartfón sme dostali na testovanie v matnej modrej farbe Navy Blue s tmavším gradientom. Takto sfarbený smartfón je ako stvorený pre konzervatívnejšieho používateľa. Rozhodne by som si však rád siahol aj na tehlovo-oranžový variant Amer Bronze, ktorý je stále decentný, ale rozhodne mu môžeme udeliť titul “netradičný”.

Motorola e7 Plus

Okrem samotného smartfónu sa v krabici nachádza nabíjačka, microUSB kábel (škoda, že to nie je USB-C konektor) a dokumentácia. Slúchadlá v balení nenájdete. Na jednej strane je to škoda, na strane druhej som si vedomý toho, že bolo potrebné niekde ušetriť a potom, stáva sa z toho už akýsi štandard aj v drahších smartfónoch. Priložené slúchadlá by totiž boli aj tak nižšej kvality a už za pár eur si dnes môžete dokúpiť model slúchadiel, ktorý vám bude plne vyhovovať.

Motorola e7 Plus

Plastový kryt plný výhod

Keď som vzal Motorolu e7 Plus do ruky, prekvapila ma jej príjemná váha (200 gramov). Nemal som pocit, že v ruke držím lacný “plasťák”, ale telefón tiež nebol nijako ťažký. Rovnako je to s jeho veľkosťou. S rozmermi 165,2 x 75,7 x 8,2 mm padne tento mobil akurát do ruky. Problémy by mohli mať len ľudia s menšími rukami. Zadný plastový kryt je osadený napevno, takže batéria sa nedá vymeniť svojpomocne. Na oplátku je však telefón veľmi pevný a keďže má kryt matnú úpravu, pri používaní nevykĺzava z rúk, za čo rozhodne Motorolu chválim. V priebehu testovania sa ukázal aj ako odolný voči oderom, čo sa v prípade smartfónov zo skla často povedať nedá. Môžu byť pokryté akýmkoľvek tvrdeným sklom, mikro škrabančeky sa na skle vytvoria veľmi rýchlo, hoci si budete dávať pozor. Matná úprava tiež zabraňuje zachytávaniu odtlačkov prstov a mastnoty.

Motorola e7 Plus

Displej sa vydaril

Na prednej strane sa rozprestiera veľký 6,5-palcový TFT IPS LCD displej Max Vision s rozlíšením HD+ (720 x 1600 pixelov) pomerom strán displeja moderných 20:9 a pomerom displeja k telu 81,6 %. V praxi to značí rámčeky bežnej hrúbky, aké nájdete napríklad aj na iPhone 12. Pomer strán zas zabezpečí, že aj mobil s takto veľkým displejom sa bude dobre držať v ruke a pozeranie filmov na ňom bude veľmi príjemné bez rušivých čiernych pásov nad a pod videom.

Motorola e7 PlusMotorola e7 PlusMotorola e7 Plus

Rozlíšenie nie je najvyššie, s akým sa vo svete mobilov stretnete, ale je veľmi jemné a keď si uvedomíme, že moto e7 Plus je lepším základom, určite nikto nebude protestovať. Pretože pri bežnom používaní jednotlivé pixely aj tak neuvidíte. Nad displejom je 8-megapixelová selfie kamerka s podporou rozpoznávanie tváre a reproduktor. Na vrchnej strane zariadenia nájdeme 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá. Spodná strana ukrýva reproduktor, mikrofón a už spomínaný microUSB konektor pre nabíjanie.

Motorola e7 PlusMotorola e7 PlusMotorola e7 Plus

Na pravej strane sú tri tlačidlá. Spodné slúži pre vypnutie a zapnutie zariadenia, väčšie nad ním ovláda hlasitosť reproduktora a najvyššie položené je pridelené hlasovému asistentovi Google. Ten mi, bohužiaľ, akosi nerozumel v Slovenčine, čo je trochu zvláštne. Na iných smartfónoch mi totiž Google asistent rozumie. Pre asistenta ani nebolo možné vybrať slovenčinu. Snáď to v Motorole v priebehu času napravia softvérovou aktualizáciou. Na ľavej strane smartfónu ešte nájdeme slot pre dve nanoSIM karty alebo pre jednu SIM a jednu microSD kartu s veľkosťou až do 512 GB, takže sa nemusíte obávať, či vám veľkosť vnútorného úložiska bude stačiť.

Motorola e7 Plus

Android 10 z neho robí o triedu lepší mobil

Operačným systémom modelu je inak moderný Android 10, ktorý je nainštalovaný hneď po vybalení zariadenia z krabice. Po zapnutí zariadenia vás privíta typická obrazovka s výberom jazyka, siete, Wi-Fi pripojenia, obnovy zariadenia a Motorola zahrnula do procesu aj veľmi pekne graficky spracované podrobnejšie nastavenia, ktoré bývajú výsadou skôr drahších smartfónov. Po pár minútach sa vám ukáže domovská obrazovka s krásnym pohyblivým pozadím. Príjemne ma prekvapila svižnosť smartfónu. Všetko bolo rýchle a bez zbytočného zdržania. Animácie boli plynulé, výber widgetov pre domovskú obrazovku je pestrý a dobre padla aj možnosť výberu ovládania smartfónu klasickými tromi tlačidlami na obrazovke alebo gestami.

Vyvážené komponenty v útrobách

V útrobách telefónu bije procesor Qualcomm Snapdragon 460 s 8 jadrami. Dopĺňajú ho 4 GB RAM a už spomínaných 64 GB vnútornej pamäte, ktoré si môžete rozšíriť pamäťovou kartou microSD. Rozmýšľam, či je na mieste vyčítať zariadeniu tejto kategórie neprítomnosť technológie NFC. Zrejme nie. Všetko ostatné totiž v telefóne nájdete. Bluetooth 5.0, Wi-Fi štandardu a/b/g/n/ac, funkcia Wi-Fi hotspot a tiež lokalizačné služby GPS, A-GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS či európsky navigačný systém satelitov Galileo. Batéria má veľkorysú kapacitu 5000 mAh, čo za daných podmienok v podobe displeja s triezvym nastavením rozlíšenia a úspornejšieho procesora značí 2 až 3 dni výdrže. Bonusom je 10 W rýchlonabíjanie.

Na svoju triedu skvelý fotoaparát

Zadnú stranu zariadenia som si zámerne nechal ako čerešničku na torte. Tá obsahuje veľmi rýchlu a presnú čítačku odtlačkov prstov s logom Motorola, ktorá je navyše aj hmatovo odlíšená, takže už po pár hodinách ju nahmatáte bez akýchkoľvek problémov. Hlavnou dominantou zadnej strany je fotoaparát s neuveriteľným rozlíšením v tejto kategórii s hodnotou 48 megapixelov. Ten navyše disponuje technológiou Quad Pixel, takže v prípade, že sú svetelné podmienky pre fotenie zlé, spojí 4 pixely do jedného a výsledkom bude stále skvelý 12 megapixelová fotografia s funkciou Night Vision. Aj človek, ktorý je menej znalý anglického jazyka určite pochopí, že ide o funkciu nočné videnie, ktorá robí v praxi zázraky. Ak budete fotiť fotografie v zlých svetelných podmienkach, reálne cez optiku fotoaparátu a displej Moto e7 Plus uvidíte viac, než vlastnými očami. Presvedčte sa v priložených fotografiách.

Motorola e7 Plus

Hlavnému fotoaparátu sekunduje druhý 2-megapixelový senzor ToF s funkciou snímania hĺbky, takže majitelia novej Motoroly Moto e7 Plus si budú môcť užívať aj fotografie s rozmazaným pozadím. Táto funkcia nie je na úrovni drahších modelov, ale v prípade, že budete mať smartfón stabilizovaný a vaše pozadie bude pomerne jednoduché, môžete dosiahnuť veľmi pekných výsledkov. Fotoaparátu pri výkonoch bude pomáhať aj prisvetľovacia LED dióda. Skutočnou devízou je ale softvérová časť fotoaparátu. Ten má výbornú aplikáciu s mnohými nastaveniami. Okrem funkcie HDR môžete využívať automatické zachytávanie úsmevu, inteligentnú kompozíciu, optimalizáciu snímky, časovač, manuálny režim s fotením do formátu RAW, vodotlač, panorámu, živé filtre, zvýraznenú farbu, režim portrét sekvenčné snímanie alebo oddelenie pozadia. Na základný model dostala “ésedmička plus” naozaj výborný mix funkcií fotoaparátu. Kvalita možno nedosahuje smartfóny za 1000 eur, ale 48 megapixelov s toľkými funkciami fotoaparátu v základnom mobile je šialené.

Detail vytvorený pomocou Motorola e7 Plus

.Fotografia vytvorená pomocou Motorola e7 PlusFotografia vytvorená pomocou Motorola e7 Plus

Fotografia vytvorená pomocou Motorola e7 PlusFotografia vytvorená pomocou Motorola e7 Plus

Fotografia vytvorená pomocou Motorola e7 Plus

Panoráma

Fotografia vytvorená pomocou Motorola e7 Plus

Fotografia vytvorená pomocou Motorola e7 Plus

Pozastavím sa ešte pri videu. Bez akýchkoľvek okolkov vám poviem, že na 4K video zabudnite. Maximálne podporované rozlíšenie je FullHD (1920 x 1080), ale máte možnosť točiť zábery až do 60 snímkov za sekundu, čo znamená, že aj videá s rýchlo sa pohybujúcimi objektami budú ostré a kvalitné. Ja osobne som toho názoru, že radšej mať kvalitné video v nižšom rozlíšení, ako nekvalitné v tom vyššom. Skvelým doplnkom je aj možnosť nahrávať spomalené alebo časozberné videá, takže kreatívne duše si prídu na svoje aj tu.

Zhrnutie: Čo sa mi páčilo a čo nie

V priebehu celej recenzie som Motorolu Moto e7 Plus prevažne chválil a myslím si, že tento model si to aj zaslúži. Android 10, dlhá výdrž batérie, svižnosť zariadenia, fotoaparát, skvelý displej, to všetko som už vyzdvihol v recenzii. Páčila sa mi aj možnosť nastaviť animáciu ako pozadie, čo pri starších zariadeniach tejto kategórie nebolo vždy samozrejmosťou.

Pozastavím sa však ešte pri jednej téme a tou sú smart nastavenia. Keď som chcel predĺžiť dobu, po ktorej má displej zhasnúť, telefón ma automaticky upozornil na to, že by to mohlo vybíjať batériu a ponúkol mi funkciu monitorovania používania. Mobil tak prostredníctvom fotoaparátu sám zistí, kedy sa na displej pozerám a nechá ho zasvietený. Podobnou funkciou je napríklad aj inteligentné uzamykanie Smart Lock, ktoré použije senzory na to, aby zistilo, že mobil máte vo vrecku pri sebe a nie je nutné ho zamykať, aby vám ušetril čas pri jeho odomykaní. Uzamkne ho až v prípade, keď ho položíte a vzdialite sa. A podobných inteligentných drobností nájdete pri jeho používaní viac.

Na druhej strane, je tu aj niekoľko detailov, ktoré sa mi nepáčili. Máme rok 2020 a ja by som v mobiloch už konečne rád videl namiesto microUSB konektora iba moderný USB-C port, ktorý dokáže nabíjať a prenášať dáta rýchlejšie. Druhou výtkou z mojej strany je umiestnenie reproduktora na spodnej strane v pravej časti. Pokiaľ pozeráte video alebo hráte hru v režime na šírku, rukou blokujete jeho otvor, takže to kazí dojem zo zvuku. Vyriešili by to stereo reproduktory, ale to zrejme ešte nie je na túto cenovú kategóriu zariadení. Rozhodne by však potešilo, keby aj ten jeden reproduktor hral trochu vyvážanejšie. Jeho zvuk je síce dosť hlasný, ale rozhodne by mu prospelo trochu viac basov, aby znel trochu menej plechovo. Našťastie si v nastaveniach dokážete upraviť zvuk pomocou ekvalizéra, čo reproduktoru v prejave trochu pomôže. Tiež by som prijal klasickú dualSIM možnosť, kde si môžete umiestniť dve karty SIM a zároveň microSD kartu. Smartfón je dostatočne veľký, do jeho tela by sa takýto šuplíček zmestil.

Cena a záver

Aj malé nedostatky sa ale dajú odpustiť a dôvodom toho celého je cena. Za všetko, čo ste čítali vyššie, si výrobca pýta 149 eur. To je naozaj veľmi dobre nastavená cena, ktorá dokáže obstáť aj v boji s konkurenciou.

Hoci je Moto e7 Plus zariadením základnej kategórie, klame telom a pri používaní vám poskytne aj niekoľko príjemných drobností navyše. Tak, ako som spomínal na začiatku, som rád, že prišla doba, keď za dobrý smartfón nemusíte utrácať stovky eur.

(Text a foto: Matej Koreň)

Detail prstu vytvorený pomocou Motorola e7 Plus

Detail vytvorený pomocou Motorola e7 Plus

Detail vytvorený pomocou Motorola e7 Plus