Zavrieť ikona
JBL Wave: Výborný pomer ceny a kvality pre Vaše uši!

JBL Wave: Výborný pomer ceny a kvality pre Vaše uši!

Rozmach technológie Bluetooth spôsobil, že klasické káblové slúchadlá šli stranou a na scénu prišli ich vylepšení nástupcovia, ktorí túto technológiu využívajú naplno. Poskytli príjemnú alternatívu bez prítomnosti otravných káblov, ktoré svojim zamotávaním len zťažovali život. A tohto trendu sa chopila aj spoločnosť JBL, ktorá nám svoju početnú zbierku Bluetooth slúchadiel rozšírila o novú trojčlennú základnú sériu Wave - plne bezdrôtových slúchadiel do uší. 

Spoločnosť JBL zastáva v pomyselnom rebríčku výrobcov hudobnej techniky už niekoľko rokov prvé miesto. Vďaka výrobe cenovo dostupných produktov sa jej podarilo priniesť kvalitný zvuk aj k obyčajným poslucháčom, čím si získala srdcia, ale hlavne uši miliónov ľudí po celom svete. 

Mne sa do rúk dostali tri kúsky od tohto amerického výrobcu, a to JBL Wave 100TWS, JBL Wave 200TWSJBL Wave 300TWS. Všetky spomenuté modely sú z rovnakej série a každý z nich ponúka hodiny plné muziky. Ale čím sa líšia? Poďme sa na to spoločne pozrieť v tejto recenzii. 

JBL slúchadlá

Balenie - stávka na istotu

Prvé čo som si na slúchadlách všimol, je krabička v ktorej sa nachádzajú. Vo všetkých troch prípadoch JBL stavilo na istotu a predviedlo nám svoj typický dizajn, ktorý nikdy nesklame. Oku lahodiace spojenie farieb a ukážka slúchadiel, ktoré na nás čakajú vo vnútri vytvára príjemný prvý dojem a skvelý pocit z kúpy. Po rozbalení krabičky v nej nájdete drobné plastové puzdro spoločne so slúchadlami, pre značku JBL typický oranžový nabíjací kábel typu USB-C, prehľadný manuál v slovenskom jazyku, záručný list a pri modeloch JBL Wave 100TWS a 200TWS aj náhradné štuple do uší rôznych veľkostí, ktoré zaistia, že slúchadlá vám padnú ako uliate.

Odlišné, ale predsa majú niečo spoločné

Kým si rozoberieme jednotlivé modely bližšie rád, by som spomenul čo majú spoločné. Na začiatok musím spomenúť, že všetky slúchadlá sú kvalitné, elegantné a dobre držia v ušiach. Všetky slúchadlá disponujú kvalitnými meničmi s frekvenčným rozsahom 20 - 20000 Hz, vďaka čomu kvalita zvuku je vysoká a bez zbytočného šumu. Bezdrôtový prenos zvuku je zabezpečený cez funkciu Bluetooth, čiže ich bez problémov spárujete s ktorýmkoľvek zariadením. Pravdaže pri všetkých modeloch nesmú chýbať obľúbené funkcie ako JBL Deep Bass a Dual Connect. Druhá menovaná funkcia zabezpečuje fungovanie ľavého a pravého slúchadla nezávisle od seba, čiže vďaka nej vám v prípade potreby bude stačiť na vychutnanie si svojej obľúbenej pesničky, alebo uskutočnenie hovoru len jedno slúchadlo. 

JBL slúchadlá

 

JBL Wave 100TWS    
JBL Wave 100TWS - najlacnejší z trojice, ale zato má čo ponúknuť

Slúchadlá Wave 100TWS sú určené pre nenáročných poslucháčov, ktorí potrebujú počuť svoj obľúbený playlist kedykoľvek. Jednoduchý dizajn doplňajú malé rozmery puzdra, ktoré ľahko strčíte do vreciek nohavíc, takže sa nemusíte báť, že vám bude naobtiaž. Slúchadlá samé o sebe dokážu hrať až 5 hodín, nabíjacie puzdro ich dokáže 3-krát nabiť čím získate až bonusových 15 hodín zábavy. Ja som slúchadlá testoval počas ranných ciest do školy, kde svoju hlavnú funkcie, zabitie času, splnili na výbornú, z kvality zvuku im nemám čo vytknúť a výdrž je uspokojivá. Čo mi ale na slúchadlách vadí je absencia krytu na uzatváranie puzdra, takže podvedome som vždy bojoval s pocitom, že jedno slúchadlo stratím. Toto je síce len chybička krásy, pretože vďaka silným magnetom sa nemusíte báť straty a tiež je pravda, že zodpovednejší ľudia ako som ja takýto problém mať nebudú.

 

 
JBL Wave 100TWS Čierne
 
JBL Wave 100TWS Béžové
 
JBL Wave 100TWS Čierne
 
JBL Wave 100TWS Béžové
 
 

 

JBL Wave 200TWS - zlatá stredná cesta

Dizajn slúchadiel spája jednoduchosť s eleganciou, čím sa stávajú perfektným spoločníkom na športové aktivity, ale neublížia im ani spoločenské akcie a bežné využitie. Vďaka trom náhradným štuplom som našiel pre seba tú pravú veľkosť a hneď som ich mohol vyskúšať na bežeckej trati. Pri behu som sa nemusel obávať, že by mi slúchadlá vypadli z uší, pretože ich ergonomický tvar zaručil dostatočnú stabilitu. Beh mi uľahčovala aj skutočnosť, že disponujú certifikáciou IPX2, čo má za následok, že sa slúchadlá nemusia báť jemného dažďa alebo potu. Na jedno nabitie tiež vydržali až 5 hodín a puzdro im dodalo ďalších 15 hodín, čo by mne úplne stačilo na zabehnutie maratónu. Skvelým vylepšením od predchodcu je skutočnosť, že puzdro je uzatvárateľné, takže môj strach zo straty tu miesto nenašiel. So zvukom som veľmi spokojný, nezaznamenal žiadny pokles kvality

    JBL WAVE 200TWS

 

 
JBL Wave 200TWS Čierne
 
JBL Wave 200TWS Biele
 
JBL Wave 200TWS Čierne
 
JBL Wave 200TWS Biele
 
 
JBL WAVE 300TWS    
JBL Wave 300TWS - prémiová kvalita pre náročných

Po vyskúšaní predchádzajúcich dvoch modelov som si povedal, že tieto ma už nemajú čím prekvapiť, ale bol som na omyle. Vývojári nám spojili tie najlepšie vlastnosti z JBL Wave 100TWS a 200TWS a vytvorili jedny z najlepších Bluetooth slúchadiel súčasnosti vo svojej triede. Po vložení do uší a vybratí pesničky som sa cítil ako v inom vesmíre. Kvalitný zvuk za sprievodu JBL Deep Bass dopĺňa výdrž až 6 hodín, ktorú predĺžite pomocou nabíjacieho puzdra až o ďalších 20 hodín tej najlepšej muziky. Taktiež certifikácia IPX2 a elegantný vzhľad z nich robí spoločníka na rôzne aktivity, od behu v daždi, cez prechádzky lesom po rôzne spoločenské udalosti. Ako bonus by som rád spomenul takú zábavnú skutočnosť, s ktorou som sa musel potýkať pri ich testovaní. Slúchadlá mi prišli v ružovej farbe, takže som sa musel prekonávať aby som ich skúšal v uliciach mesta, ale nakoniec som to prežil. Vy sa prekonávať nemusíte, pretože sú k dispozícií až v štyroch farebných variantách. 

 

JBL Wave 300TWS Modré
JBL Wave 300TWS Čierne
JBL Wave 300TWS Ružové
JBL Wave 300TWS Biele
   
JBL Wave 300TWS Modré
JBL Wave 300TWS Čierne
JBL Wave 300TWS Ružové
JBL Wave 300TWS Biele
   
   

 

 POROVNANIE SLÚCHADIEL 
Značka JBL JBL Wave 100TWS JBL Wave 200TWS JBL Wave 300TWS
  JBL Wave 100TWS JBL Wave 200TWS JBL Wave 300TWS
Veľkosť meničov* 8 mm 8 mm 12 mm
Maximálne SPL** 94 dB 93 dB 95 dB
JBL Deep Bass áno áno áno
Dual Connect áno áno áno
Zvýšená odolnosť nie IPX2 IPX2
Mikrofón áno áno áno
Verzia Bluetooth Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.2
Výdrž batérie na jedno nabitie 5 hodín 5 hodín 6 hodín
Výdrž batérie spolu s nabíjacím puzdrom 20 hodín 20 hodín 26 hodín
Čas nabíjania (úplné vybite) 2 hodiny 2 hodiny 2 hodiny
Dotykové ovládanie áno áno áno
Farebné prevedenia béžová, čierna biela, čierna biela, čierna, modrá, ružová
Cena  49,90 € 59,90 € 79 €
* čím väčšia veľkosť meničov, tým kvalitnejší zvuk
** maximálna úroveň hluku, ktorú je reproduktor schopný vyprodukovať (maximálna hlasitosť)
     

 

Text: Richard Markovič
Foto: Veronika Melichová