Zavrieť ikona
JBL TUNE 510 BT: Bezdrôtové slúchadlá

JBL TUNE 510 BT: Bezdrôtové slúchadlá

Na poli slúchadiel sa v minulosti dlhé roky neudialo nič podstatné. Dostupné síce boli slúchadlá so stále lepším zvukom a modernejším dizajnom, ale inak nešlo o žiadnu revolúciu. Lenže neskôr sa stali dve veci. Tou prvou bola technologická vyspelosť technológie Bluetooth, ktorá bola natoľko úsporná a spoľahlivá, že umožnila tvorcom hardvéru viac než len prenášanie súborov. A tou druhou udalosťou bolo určite rozhodnutie spoločnosti Apple odstrániť zo smartfónov 3,5 mm audio jack konektor, prostredníctvom ktorého sa k mobilom slúchadlá pripájali. Apple postupne nasledovali aj ostatné značky vyrábajúce smartfóny. To umožnilo rozmach v oblasti osobného audia, z čoho ťažili najmä smart doplnky, akými bezdrôtové slúchadlá nepochybne sú.

Americká značka JBL, ktorá je momentálne vlastnená skupinou Harman International, vznikla v roku 1946. Jej názov je odvodený od začiatočných písmen mena zakladateľa s menom James Bullough Lansing. Ten ako prvý ozvučil hraný film v histórii kinematografie. Značka pôvodne vyrábala reproduktory a iné zariadenia súvisiace so zvukom. Dnes patrí k lídrom v oblasti profesionálnych zvukových systémov a tiež k populárnym výrobcom domáceho audia.

Na testovanie som dostal model JBL TUNE 510 BT, slúchadlá, ktoré sú vylepšením modelu 500, no napriek tomu stále spadajú do kategórie tých najlacnejších. Zaujímalo ma, ako znejú slúchadlá, pri ktorých musela značka JBL robiť kvôli ich cene určite nejaké tie kompromisy. Krabica je relatívne veľká, pretože sa jedná o model On Ear, ktorý sa nosí na ušiach, takže nejde o model spratný ako miniatúrne bezdrôtové slúchadlá TWS.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BTBluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

Balenie tak typické pre značku JBL

So slúchadlami nájdete v balení dokumentáciu, oranžový USB-A na USB-C kábel pre nabíjanie (čo je farba typická pre značku JBL) a tiež rýchly manuál. Tu sa vždy pozastavím, lebo tento manuál je tým najlepším, čo môžete s produktom dostať. V JBL nadizajnovali rýchly návod na použitie, ktorý dokáže použiť každý, hoci nemusí rozumieť anglicky alebo francúzsky. Ide o tak prehľadný dokument, že nejaký návod v podobe klasickej knižky už viac potrebovať nebudete. Je v ňom totiž veľmi prehľadne vysvetlené všetko, čo sa týka používania. Popis, pripojenie, ovládanie prostredníctvom tlačidiel a vôbec všetko podstatné.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BTBluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

Keď som slúchadlá rozbalil a vzal do rúk, všimol som si, že sa náušníky dajú zložiť, čím sa zmenší ich veľkosť, čo zabezpečí lepšie prenášanie. Slúchadlá sú z matného plastu a kruhové náušníky spolu s hlavovým mostom sú pokryté jemnou koženkou. To zabezpečuje absolútny komfort počas používania a môžem len potvrdiť, že som sa nestretol s tým, že by ma slúchadlá niekde tlačili alebo omínali. Všetky diely lícujú presne a nikde nič nevŕzga. Mnou testovaný kúsok bol dodaný v čiernej farbe, ale pokiaľ by ste neboli fanúšikmi čiernej, kúpite ich aj v bielej, púdrovo ružovej alebo v tmavo modrej.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

Srší z nich kvalita, aj keď ide o jeden z lacnejších modelov

Meniče sú potiahnuté tkaninou na ktorej je napísané L a R, aby ste presne vedeli, na ktoré ucho patrí to ktoré slúchadlo. Na spodku ľavého slúchadla sa nachádza tlačidlo pre zapnutie a vypnutie slúchadiel (je potrebné ho podržať dve sekundy). Bude vás o tom informovať na modro blikajúca LED dióda hneď vedľa tlačidla. O niečo ďalej nájdete tri združené tlačidlá. Po okrajoch sa nachádzajú dve so znamienkami plus mínus, ktorými pridávate či uberáte hlasitosť, poprípade prepínate pesničky, pokiaľ tieto tlačidlá podržíte 2 sekundy. V strede je tlačidlo s bodkou, ktoré slúži na pozastavenie skladby, poprípade na jej prehratie. Stisnutím stredového tlačidla tiež môžete prijať alebo stíšiť hovor, vypnúť či zapnúť mikrofón (je potrebné tlačidlo podržať aspoň dve sekundy) alebo hovor zrušiť (opäť je potrebné tlačidlo podržať viac ako dve sekundy). Všetky  znaky na tlačidlách sú navyše vystúpené, takže ich po troche zvyku poľahky nahmatáte aj prstami.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BTBluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

Dióda signalizuje hneď niekoľko stavov. Ak nesvieti, slúchadlá sú vypnuté. Pri blikaní sa slúchadlá snažia vyhľadať smartfón a pri rozsvietení ohlasujú, že sa úspešne k smartfónu pripojili. Ak bude dióda pri ich používaní blikať na červeno, znamená to, že batéria je takmer vybitá. Na červeno bude svetielko svietiť, pokiaľ ich budete nabíjať a pokiaľ počas nabíjania dióda zmení farbu na bielu a bude nepretržite svietiť, slúchadlá vám dávajú na známosť, že už sú plne nabité.

Vydrž ako maratónec

Nabíjací USB-C konektor je skrytý na vrchnej strane ľavého náušníka, v mieste, ktoré zakrýva uchytenie hlavového mosta. Pri nosení na ušiach je tak tento konektor skrytý a tým pádom aj chránený pred dažďom a podobne. Spárovanie so smartfónom prebiehalo bez akýchkoľvek problémov. Zapnete slúchadlá a tiež Bluetooth na mobile. V nastaveniach funkcie vyberiete zo zoznamu JBL TUNE 510 BT a slúchadlá sa pripoja. Neskôr ich stačí len zapnúť a pokiaľ budete mať funkciu Bluetooth zapnutú, pripoja sa automaticky.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

V obchode s aplikáciami na operačných systémoch Google Android či Apple iOS je dostupná aj JBL aplikácia pre ovládanie ich slúchadiel, tento kúsok ju však nepodporuje, takže na jednej strane prichádzate o možnosť si zvuk upraviť softvérovo, na strane druhej je tento model oslobodený od akýchkoľvek zložitých nastavení. Jednoducho ho pripojíte a počúvate.

Tieto slúchadlá majú inak zabudovanú batériu o kapacite 450 mAh a ich výdrž činí neskutočných 40 hodín. Počas svojho testovania som ich nabil iba raz a po dobu používania sa mi ich nepodarilo vybiť, čo sa tak často nestáva. Nabíjanie trvá zhruba 2 hodiny. Výdrž je jednoducho skvelá a hoci nemám dôkaz o presnej výdrži, tipnem si, že reálna výdrž batérie sa od oficiálneho stanoviska výrobcu na krabici slúchadiel veľmi líšiť nebude. Nie je na to totiž dôvod. Výdrž batérie vždy ovplyvňujú najmä prídavné funkcie, ktorých využívanie alebo nevyužívanie ovplyvňujú výdrž na jedno nabitie.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

Bez aktívneho potláčania okolitého hluku, ale...

To znamená, že tieto slúchadlá vo výbave neobsahujú aktívne potláčanie okolitého hluku. Čo je funkcia vysielajúca do vami počúvaného zvuku protifázu okolitého zvuku, ktorým ju eliminuje. Osobne mi táto funkcia nijako nechýbala, pretože ju pri počúvaní hudby nepoužívam. Navyše slúchadlá po nasadení na uši filtrovali okolitý hluk veľmi dobre, vzhľadom na to, že ide na zatvorený koncept typu On Ear. A ten malý kúsok okolitého hluku počuť chcem, pretože si neželám byť na ulici zrazený autom, pretože som ho nepočul vôbec prichádzať. Ak by ste však bez potláčania okolitého hluku nevedeli žiť, v eshope Mobilonline.sk nájdete aj modely slúchadiel JBL, ktoré túto funkciu ponúkajú. Budú však drahšie.

Zaujímavé bolo telefonovanie s týmito slúchadlami. Keďže mikrofóny sú uložené pri ušiach, občas sa stáva, že takýto typ slúchadiel pri telefonovaní neobstojí, pretože sú mikrofóny jednoducho nedostatočne výkonné. To však nie je problém týchto slúchadiel. Či som varil alebo vešal prádlo, poprípade som šiel po ulici, hovory boli vždy veľmi zreteľné a ani druhá strana sa nesťažovala na to, že by ma nepočula.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

Najdôležitejšou súčasťou akýchkoľvek slúchadiel je však zvuk. Bol som teda zvedavý, ako sa značka JBL popasovala so zvukom v tejto cenovej kategórii. A ostal som milo prekvapený. Maximálna hlasitosť je dostačujúca. Najčastejšie som počúval hudbu na úrovni 70-80 % hlasitosti. Zvukový prejav je čistý, výrazné sú najmä stredy, pričom vyššie frekvencie až tak prézentné nie sú. A značka JBL, samozrejme, nesklamala a nadelila tomuto modelu aj riadnu dávku basov. Basy však nepotláčajú ostatné frekvencie a sú presné a rýchle, čo znamená, že nebudete mať pocit, že zvuk z nich je zachuchmaný basmi.

Ich zvuk je zábavný

Vo všeobecnosti ide o dobre hrajúce slúchadlá, ktoré sa medzi konkurenciou nestratia a v rámci prejavu stavajú na istotu. Asi najviac mi charakter ich zvuku pripomínal slúchadlá Apple AirPods, ktoré sú však z úplne inej kategórie. Počúval som rôzne druhy hudby a osobne by som ich odporučil na hip-hop, RnB, Soul, Dance, poprípade elektronické žánre. Určite však neurobia hanbu ani old school nahrávkam z osemdesiatych rokov. Trochu horšie to už bolo pri moderných pesničkách, kde sa producenti pri tvorbe často hrajú s ekvalizérom, poprípade u akustickej hudby, kde je dôležitá prirodzenosť zvukového prejavu.

Aby som to zhrnul, slúchadlá nehrali vôbec zle ani pri týchto žánroch. Ale celé roky sa živím aj hudbou a tieto veci dokáže už len ťažko ignorovať. Pokiaľ však nepatríte medzi ľudí, ktorí pracujú so zvukom a majú zvýšené nároky, po nasadení slúchadiel JBL TUNE 510 BT sa určite budete usmievať, pretože ich prejav je zábavný. Dodal by som ešte niekoľko technických špecifikácií. Slúchadlá hrajú vo frekvenčnom pásme 20 Hz až 20 kHz, majú impedanciu 32 ohmov, podporujú technológiu Bluetooth 5.0, level ich akustického tlaku sa zastavil na hodnote 95 dB a ich váha činí 160 gramov. Nie sú ľahké, nie sú ťažké, sú tak akurát.

Bluetooth slúchadlá JBL TUNE 510 BT

Záver

Roky praxe ma naučili, že so značkou JBL človek nikdy neurobí krok vedľa. Ich produkty ponúkajú tú najvyššiu kvalitu a úroveň spracovania. A tieto moje domnienky sa potvrdili aj pri modeli JBL TUNE 510 BT. Hoci ide tie lacnejšie slúchadlá z portfólia výrobcu, ich vlastnosti a kvalita (a tiež logo) jasne ukazujú, kto je ich stvoriteľom. Ponúkajú zábavný zvuk hodiaci sa pre moderné žánre hudby, bezproblémové pripájanie, výbornú ergonómiu a hlavne extrémnu výdrž batérie 40 hodín. To značí, že ich budete nabíjať tak raz týždenne a to aj v prípade, ak hudbu počúvate niekoľko hodín denne. Niekomu nemusí vyhovovať konštrukcia On Ear a niekomu zas môže chýbať aktívne potláčanie okolitého hluku.

Tu však chcem podotknúť, že toto im vyčítať nemôžem. Dnešný trh je nastavený tak, aby si na ňom každý našiel svoj produkt. Niekomu jednoducho On Ear systém vyhovuje viac ako iným. A podobné to je aj v prípade aktívneho potláčania okolitého ruchu. Ak ste na túto funkciu zvyknutí, siahnite po vybavenejšom JBL modeli. Ak nie, tak s týmto budete určite spokojní.

Kúpiť ihneď JBL Tune 510BT

Foto, text a video: Matej Koreň