Zavrieť ikona
HAYLOU GT5: Výborný zvuk aj cenovka

HAYLOU GT5: Výborný zvuk aj cenovka

Značka HAYLOU je relatívne novou čínskou značkou na našom trhu. Jej portfólio tvoria bezdrôtové TWS slúchadlá a smart hodinky. Známa je tiež ako OEM výrobca slúchadiel FreeBuds pre spoločnosť Xiaomi. Najnovšie sa mi do rúk dostal ich model GT5, ktorý patrí do strednej triedy tohto segmentu a za príjemnú cenu ponúka veľmi zaujímavý mix vlastností a zvuku.

HAYLOU GT5 sú balené v jednoduchej čiernej kartónovej krabičke, na ktorú je natiahnutý obal z tenšieho kartónu s dizajnom typickým pre tento brand. Vo vnútri krabičky sa nachádza plastové nabíjacie puzdro s párom slúchadiel a na samotnom spodku krabice nájdete okrem návodu na použitie aj USB-A na USB-C kábel a dva páry silikónových špuntov do uší. Kábel meria len zhruba 15 centimetrov, čo je dosť málo a nabíjanie ním nemusí byť vždy komfortné. Keby výrobca pribalil kábel s dĺžkou aspoň 30 centimetrov, rozhodne by to pri jeho používaní pomohlo. Tretí pár je natiahnutý priamo na slúchadlách a jeho výmena nie je nijako zložitá. Stačí si vybrať z veľkostí S, M a L. Ja som v tomto prípade siahol po najmenšom páre.

HAYLOU GT5 slúchadláHAYLOU GT5 kábel

Malá krabička s malými slúchadlami

Slúchadlá typu „špunty“ sa zavádzajú do zvukovodov a tým pádom by ste mali zvoliť silikónové nástavce, ktoré sa vám budú nosiť pohodlne, takže by ste ich vo zvukovode nemali mať napchaté, ale zároveň by mali spoľahlivo tesniť, pretože pri nedostatočnom tesnení sa deformuje zvukový prejav prehrávanej hudby.

Nabíjacia krabička je z čierneho matného plastu a váži necelých 50 gramov. Vzhľadom na ich veľkosť je to tak akurát, aj keď ja osobne by som si vedel predstaviť ešte mierne ťažšiu krabičku. Mnoho prémiových značiek umiestňuje do slúchadiel kovové prvky, aby zvýšili ich hmotnosť a subjektívne tak vylepšili dojem z použitia ľahkého plastu. Ten je v tomto prípade vcelku kvalitný, ale pre zistenie skutočnej odolnosti by som potreboval slúchadlá testovať dlhodobo. Musím tak vychádzať z bezprostredných pocitov. Všetko lícuje dokonale a nikde nič nevŕzga.

Krabička je obdĺžnikového tvaru so zaobleným rohmi a skosenou spodnou stranou, čo pomáha pri položení slúchadiel na rovný povrch. Na zadnej strane nájdeme USB-C konektor pre nabíjanie a predná strana je domovom pre 3 veľmi decentné LED diódy signalizujúce napríklad stav nabitia puzdra. Pri troch rozsvietených diódach je puzdro nabité doplna, pri dvoch máte k dispozícii 2/3 batérie a pri jednej blikajúcej dióde ostáva 1/3 kapacity batérie.

HAYLOU GT5 slúchadlá

Automatické párovanie so smartfónom a gesto pre pozastavenie prehrávania sú skvelými vlastnosťami

Po otvorení puzdra sa ukážu dve bezdrôtové slúchadlá, ktoré v krabičke držia prostredníctvom magnetov, podobne ako je to u iných slúchadiel tohto typu. Magnety sú navyše dosť silné, takže by sa vám nemalo stať, že ich z nej vytrasiete alebo že vám z nej vypadnú, ak vám krabička padne na zem.

Slúchadlá sú z rovnakého plastu ako aj krabička a sú nesmierne ľahké, vážia len 3,9 gramov. Rozhodne to prispeje ku komfortu pri nosení a ak si na ne po chvíli nosenia zvyknete, prestanete si uvedomovať, že ich máte nasadené v ušiach. Asi najvýraznejším dizajnovým prvkom je kruhová dotyková plôška ohraničená tenkým lesklým lemom. Tento prvok je navyše mierne zrezaný, takže pokiaľ máte slúchadlá v ušiach a chcete ich ovládať, hmatom ľahko zistíte, ktorej časti sa máte dotýkať. Z vnútornej strany nájdete dva malé piny nabíjacieho konektora a senzor, ktorý sníma či máte slúchadlá v ušiach.

Keď som si ich vložil do uší, prekvapil ma relatívne dlhý zvukovod. Možno je to dané len ich tvarom, veľkosťou a možno mám len nekompatibilné uši, takže HAYLOU GT5 mi mierne akoby nedosadli, no napriek tomu bolo utesnenie dobré a nemal som pocit, že mi z uší vypadnú.

Prvé párovanie nebolo bez problémov, ale potom to už šlo ako po masle

Problém trochu nastal pri párovaní s iPhonom. Z nejakého dôvodu sa mi ich prvých niekoľkokrát nepodarilo pripojiť. Reštartoval som telefón a nakoniec sa spojili a potom to už išlo. Skúšal som, či bude rovnaký problém aj na Androide, ale tam išlo všetko hladko. Pravdepodobne len nejaký chvíľkový softvérový problém.

Hneď po pripojení som sa tak mohol pustiť do testovania. Radosť mi urobili možnosti ovládania. Pokiaľ poklepete po ktoromkoľvek slúchadle raz, prehrávanie zvuku sa zastaví. V tomto prípade však vďaka senzoru máte možnosť pozastaviť prehrávanie aj obyčajným vybraním jedného alebo druhého slúchadla z uší. Následne, keď si slúchadlo vložíte naspäť, prehrávanie bude pokračovať. Pokiaľ nie, stačí sa dotknúť dotykovej plôšky.

HAYLOU GT5HAYLOU GT5

Gestá, ktoré iné modely v tejto cenovej kategórii môžu ticho závidieť

Pri dvoch poklepaniach na ľavé slúchadlo sa aktuálne počúvaná pieseň pretočí na začiatok alebo sa prepne predchádzajúca hraná. Pri dvojitom poklepaní na pravé slúchadlo sa prepne nasledujúca hraná pieseň. Tri poklepania na ktorékoľvek zo slúchadiel spustia hlasového asistenta od Google poprípade Siri. Ale HAYLOU GT5 dokážu pracovať vďaka zabudovanému mikrofónu aj v hlasovom režime, takže pokiaľ máte aktivovaný hlasový povel, pre vyvolanie hlasového asistenta postačí vysloviť štandardnú frázu Hey Siri alebo Ok Google. Slúchadlá spolupracujú aj s čínskym inteligentným asistentom Xiao Ai, ale toho u nás zrejme nevyužíva veľa ľudí.

Slúchadlá sa k telefónu pripájajú spôsobom dual master. To značí, že nejde o pripojenie jedného slúchadla, ku ktorému sa pripája slúchadlo druhé, ale obidve slúchadlá sú aktívne pripojené k smartfónu súčasne. Aj to napomáha relatívne nízkemu oneskoreniu zvuku iba 65 milisekundám. TWS slúchadlá totiž často trpia oneskorením zvuku, ktoré vyrušuje napríklad pri pozeraní videí. Tu sa, našťastie, s niečím takým nestretnete, no jedným dychom musím dodať, že vášnivým hráčom ani oneskorenie 65 milisekúnd postačovať nebude. Pri jednoduchších hrách to bolo v pohode, ale pokiaľ som si chcel zahrať niečo akčné, tak oneskorenie bolo za hranicou toho, čo som ochotný akceptovať.

Výborný zvuk, ale pri telefonovaní budete musieť prižmúriť jedno oko

Slúchadlá používajú kódovanie zvuku AAC (Advanced Audio Coding) prostredníctvom technológie Bluetooth v5.0. Aj vďaka nej je spojenie stabilné a dosah slúchadiel je až 10 metrov od pripojeného zdroja. V byte som tak nemal žiadny problém s ich pripojením a na voľnom priestranstve už tobôž nie.

Trochu ma sklamala kvalita zvuku pri telefonátoch. Druhá strana ma síce počula zreteľne, ale zároveň vždy dodávala, že zniem akoby som rozprával z plechovky. Potom som si to skúsil v opačnom garde a mali pravdu. Problémy boli aj pri hovoroch v rušných prostrediach. Pokiaľ som šiel po ulici a okolo mňa hučali autá, tak druhá strana mala niekedy problémy mi porozumieť. Možno som len rozmaznaný používaním drahších slúchadiel. Na koniec som si však stále snažil pripomenúť, koľko tieto slúchadlá stoja. Pretože od slúchadiel za zhruba 30 eur nemôžem očakávať vlastnosti ako od slúchadiel za dve stovky.

HAYLOU GT5HAYLOU GT5HAYLOU GT5

Hrajú lepšie ako slúchadlá Apple AirPods 2

Všetky tieto veci sú síce fajn, ale to, čo je pri slúchadlách najdôležitejšie, je zvuk. To je totiž ich primárne určenie a tu musím konštatovať, že zvuk je skrátka veľmi dobrý. Mohol by som vás tu zahrnúť číslami, frekvenciami a podobne, ale takmer dve dekády pracujem so zvukom a v konečnom dôsledku je aj tak vždy najdôležitejšie, či sa vám zvuk páči alebo nie. A ako teda HAYLOU GT5 hrajú?

HAYLOU GT5 hrajú veľmi vyrovnane. Basy sú zreteľné, ale nezahlcujú zvyšok zvukového spektra, stredy sú presné, výšky postačujúce. Všeobecne ide o veľmi pekný zvukový prejav, ktorý má priestor a vzdušnosť. Keď som ich porovnal so slúchadlami Apple AirPods 2, HAYLOU GT5 zneli rozhodne lepšie. Jediné, čo by som trochu vytkol slúchadlám je maximálna hlasitosť. Nehrajú síce potichu, ale človek skrátka má občas chuť si nejakú obľúbenú pesničku vypeckovať. Tu to až tak nešlo. Na druhej strane to môže byť spôsobené aj tým, že mám zníženú citlivosť na hlasné zvuky, keďže som v hlučnom prostredí trávil pomerne veľa času za posledných 18 rokov.

Batéria slabšia ako na papieri, ale vydrží dostatočne dlho

Každé zo slúchadiel je vybavené 40 mAh batériou a nabíjacie puzdro dostalo do vienka až 580 mAh batériu. Podľa slov značky HAYLOU by slúchadlá na jedno nabitie mali vydržať hrať 4 hodiny, pričom jedenkrát nabité puzdro by im malo byť schopné dodávať energiu 24 hodín. Skutočnosť bola skôr taká, že slúchadlá hrali na jedno nabitie 3 až 3,5 hodiny, čo je stále vcelku dobrá hodnota a málokedy sa stane, že budete potrebovať viac.

HAYLOU GT5

Vedia to aj bezdrôtovo

Výdrž batérie nabíjacieho puzdra sa zas pohybovala na úrovni okolo 20 hodín. Mohlo to byť ale spôsobené tým, že som hudbu počúval vždy na najvyššej hlasitosti, čo slúchadlá vybíja viac. Slúchadlá sa z nuly na 100 % nabijú za 2 hodiny a puzdro sa prostredníctvom dodávaného USB-C kábla nabíja 3 hodiny. K dispozícii je aj možnosť bezdrôtového nabíjania a nabíjacia cievka je umiestnená na spodnej zrezanej strane, takže slúchadlá vám budú na nabíjacej podložke pekne stáť.

Za tri desiatky sa ich kúpa oplatí

K modelu HAYLOU GT5 by som napísal záver v nasledujúcom znení. Sú to dobré slúchadlá. Za cenu 29,99 € (pričom v čase písania recenzie ich na eshope Mobilonline nájdete v akcii za 23,99 €) vedia majiteľovi poskytnúť veľmi dobrý zvukový prejav v tejto cenovej triede, dobrú výdrž batérie, bezdrôtové nabíjanie a pokročilé ovládacie gestá, ktoré nájdeme len na drahších kúskoch. Na druhej strane by som im vytkol, že prichádzajú len v čiernej farbe, takže záujemca si nemá možnosť vybrať. Dodávaný kábel by mohol byť trochu dlhší. Nech sa na to ale pozerám akokoľvek, pri slúchadlách je najdôležitejší zvuk a ten poteší aj stredne náročných poslucháčov hudby.


 

Text, foto a video: Matej Koreň