Zavrieť ikona
Eko kryty

Eko kryty

Tak ako chránime naše smartfóny pomocou krytov, mali by sme chrániť aj našu planétu Zem. Veď  ju predsa máme len jednu. Čo sme si aj uvedomili a vďaka tomu sa za posledné roky dostala do popredia otázka jej ochrany. Ale vedeli ste, že môžete chrániť svoj smartfón a zároveň aj našu milovanú Zem? 

Smartfón bežnému používateľovi vydrží 2-4 roky, pokiaľ každý rok nesiahne po novom modeli zo svojej obľúbenej značky. Položme si, ale jednoduchú otázku, koľko krytov za túto dobu vystriedame? Veď kryty meníme všetci, ten starý nás môže omrzieť a siahneme po atraktívnejšom vzhľade alebo kryt splnil svoju úlohu svedomito a náš smartfón chránil, tak tvrdo, že sa sám poškodil. Kvôli tomuto na jeden mobil môžu pokojne pripadať až 3 kryty. A zamysleli ste sa niekedy, že vytvárate ďalší odpad pre našu planétu?

Väčšina bežne dostupných krytov je z plastu. Plast je sám o sebe odveký nepriateľ nášho životného prostredia. Vyrába sa z ropy, ktorá sa ťaží zo zeme a následne sa spracováva v továrňach do podoby v akej ho poznáme. Celý tento proces je náročný na suroviny a hlavne vytvára množstvo emisií. Aj keď možno namietate, že vy plastový obal nemáte, tak si spomeňte, že v čom vám prišiel zabalený. Zvyčajne je zabalený v množstve plastových obaloch. Tak čo by sme mali teda spraviť?  

Skvelou alternatívou sú eko kryty. Ale sú tieto eko kryty skutočne eko? Áno, eko kryty sú skutočne eko a na rozdiel od ich plastových bratov nevytvárajú žiadny odpad. Aby sme pochopili celú podstatu eko krytov, musíme si najskôr uvedomiť rozdiely medzi nimi a klasickými krytmi. Ako som už spomenul vyššie, plast, ktorý je potrebný na výrobu plastových krytov vyprodukuje množstvo emisií, ktoré škodia našej planéte.
Tým dôvtipnejším z vás určite došlo, že tým najzávažnejším rozdielom bude materiál z ktorého sú kryty vyrobené. Každý jeden eko kryt je vyrobený z materiálu, ktorý sa prirodzene po určitej dobe v prírode rozloží na neškodné zložky a stane sa jej súčasťou. Funguje to rovnako ako keď šupku od banánu hodíte do kompostu. Šupka odovzdá kompostu živiny a nijako mu neuškodí. Na druhej strane plastové kryty sa nikdy úplne nerozložia, vždy sa rozpadnú na menšie a menšie častice, ktoré sú škodlivé pre našu planétu. Ďalším zo znakov eko krytov je balenie v ktorom sú predávané. Skvelým príkladom sú spoločnosti, ktoré svoje produkty balia do ekologických obalov, čím sa značne obmedzí produkcia jednorazových plastov. 

Aj keď vás eko kryty nezaujali, ale stále vám budúcnosť našej planéty nie je ľahostajná, tak nezúfajte. Dobrým “zeleným krokom” je aj to, keď svoj obal budete využívať pokiaľ sa nezničí. Preto si pri budúcom nákupe ochranného kryty dvakrát premyslite, či sa vám naozaj páči a neomrzí vás po pár týždňoch používania. Ešteže máme v našom eshope taký široký výber ochranných puzdier a krytov, takže výber toho správneho nebude žiadny problém. 

Či už vás eko kryty oslovili alebo nie, tak pri nakupovaní v našom eshope ste vždy ekologickejší. Ako zelená firma sa snažíme využívať obnoviteľné materiály na 100% a pomôcť aby naša Zem bola lepším miestom na život. Len zavedením eko boxov dokážeme ročne ušetriť, až 18 tisíc krabíc, ktoré by po jednom použití skončili v tom lepšom prípade na skládke. My v Mobilonline veríme, že ani vám osud našej planéty nie je ľahostajný a odteraz budete naň klásť väčší dôraz.

 

Text a foto: Richard Markovič