Zavrieť ikona
DxOMark: Svetoznáme testy a porovnania fotosmartfónov

DxOMark: Svetoznáme testy a porovnania fotosmartfónov

Dnešný svet je doslova zaplavený “fotosmartfónmi”. Táto skutočnosť nedala spávať zástupcom francúzskej spoločnosti DxOMark, ktorí sa od roku 2008 venujú testovaniu objektívov zrkadloviek a kompaktných kamier. A tak sa rozhodli, že do svojho portfólia zahrnú aj testovanie fotoaparátov mobilných telefónov

Spoločnosť si vďaka objektívnym porovnaniam dokázala vybudovať výbornú povesť a jej testy sú známe po celom svete. Na stránkach dxomark.com nenájdete len podrobné recenzie objektívov telefónov, ale tiež ich porovnanie s konkurenčnými modelmi. Texty v angličtine sú doplnené výstižnými detailnými fotografiami, takže väčšinu informácií z nich poľahky odčíta aj neangličtinár. Neverili by ste, koľko používateľov si svoj smartfón vyberá práve na základe tých recenzií.

Čo všetko sa v DxOMark hodnotí?

Pri testovaní fotoaparátov sa berie do úvahy kvalita odfotených fotografií, kvalita obrazu z nahraných videí a najnovšie aj zvuková kvalita smartfónu. Je to kvalita zvuku produkovaná z reproduktorov a kvalita zvuku zachyteného z mikrofónu pri nahrávaní videa. Na tieto hodnotenia využíva spoločnosť rôzne vedecké poznatky, laboratórne nástroje, ale aj testovanie v reálnom prostredí, prostredníctvom ktorých vyhodnotí celkové skóre smartfónu (DxOMark Score). Čím vyššie skóre, tým je kvalita fotoaparátu lepšia. 


 

Kritéria hodnotenia

Kritériá hodnotenia fotografií (snímané zadnou, pri niektorých modeloch aj prednou kamerou) sa skladajú z týchto podkategórií:

Expozícia a kontrast (Exposure) - Testuje sa, či objektív správne nastavuje a sníma jas objektu a pozadia. Do úvahy sa berie aj dynamický rozsah, teda schopnosť fotoaparátu zachytiť detaily scén, od najjasnejších po najtmavšie časti.
 
Farby (Color) - Zisťuje sa, ako presne fotoaparát spracuje farby pri rôznych svetelných podmienkach. Taktiež sa sleduje, nakoľko sú farby potešujúce pre sledovateľa.
 
Automatické zaostrenie (Autofocus) - Testuje sa, ako rýchlo a ako presne dokáže fotoaparát zaostriť na objekt pri rôznych svetelných podmienkach.
 
Textúry (Texture) - Meria sa, ako dobre dokáže fotoaparát zachytiť drobné detaily, ktoré sa nachádzajú napríklad na povrchoch objektov.
 
Šum (Noise) - Sleduje sa množstvo šumu zachyteného na fotke. Závisí od množstva svetla v scéne a od senzora fotoaparátu.
 
Artefakty (Artifacts) - Hodnotí sa, v akej miere objektív a digitálne spracovanie fotoaparátu skresľuje scénu. Prípadne, či neprináša rôzne iné nedostatky.
 
Priblíženie (Zoom) - Hodnotí sa kvalita obrazu pri priblížení na objekt v rôznych násobkoch priblíženia (napríklad od 2-násobného alebo až 5-násobného priblíženia).
 
Rozmazanie pozadia (Bokeh) - Posudzuje sa, ako presne je aplikované rozmazanie pozadia okolo objektu, na ktorý sa zaostruje. Meria sa kvalita, ale aj plynulosť efektu rozmazania.


Dodatočné podkategórie

Tieto podkategórie nemajú vážnejší vplyv na celkové hodnotenie. V prípade, že testovaný smartfón nimi nedisponuje, jeho hodnotenie neklesá. Naopak, ak nimi vybavený je, môže získať pár bodov navyše.

  • Noc (Night) - Nahradilo dlho používané kritérium Blesk (Flash). Hodnotí sa  kvalita nočných fotografií s manuálnym a automatickým použitím blesku, bez blesku a s použitím nočného režimu. Do úvahy sa berú aj už spomínané kritéria expozícia, farby, textúry, zaostrenie, šum a artefakty. 
  • Širokouhlé zábery/strong (Wide) - Hodnotí sa celková kvalita fotografie, zachytená širokouhlým objektívom (ak ho smartfón má). Opäť sa hodnotia kritéria expozícia, farby, textúry, zaostrenie, šum a artefakty.
  • Kvalita videa (zadnou aj prednou kamerou) sa hodnotí podľa rovnakých kritérií ako kvalita fotografií, s výnimkou stabilizácie pri nahrávaní. V tomto kritériu sa hodnotí ako dobre kamera eliminuje pohyby, ktoré sa vyskytujú pri nahrávaní záznamov.




Každé kritérium má stanovenú určitú váhu, od ktorej závisí celkové hodnotenie. Napríklad kritériu expozícia sa prikladá väčšia dôležitosť ako kritériu šum, preto má pridelenú vyššiu váhu a teda aj väčší vplyv na výsledné hodnotenie. Dôležitosť jednotlivých kritérií sa stanovuje podľa toho, ako veľmi sú dôležité pre bežného používateľa pri reálnom používaní fotoaparátu.


Výsledné hodnotenie

Celkové bodovanie sa vyčísli podľa podkategórií, osobitne pre kvalitu fotografií (Photo Score) a zvlášť pre kvalitu nahrávania videí (Video Score). Tieto dve čísla (tiež majú stanovenú určitú váhu, pričom väčšiu dôležitosť má kvalita fotografií) sa následne zlúčia do celkového hodnotenia (DxOMark Overall Score), na základe ktorého môžete porovnať smartfón s ostatnými v rebríčku. 

Keďže takéto testy sú veľmi náročné na spracovanie a vyhodnotenie, do recenzií sa väčšinou dostanú len vlajkové lode výrobcov alebo zaujímavé fotomobily vyššej strednej triedy. Ak vás nezaujíma ako smartfón nahráva video, zamerajte sa len na Photo Score. Alebo ak vás napríklad zaujímajú výsledné farby fotografie, zamerajte sa na hodnoty podkategórie Farby (Color), kde nájdete aj reálne fotografie na porovnanie. Je len a len na vás čo budete preferovať a podľa ktorých kritérií si nakoniec vyberiete svoj nový smartfón.

Hľadáte telefón s kvalitným fotoaparátom? V e-shope Mobilonline.sk nájdete aj smartfóny, ktoré prešli hodnotením spoločnosti DxOMark. Vyberte si zo širokej ponuky modelov značiek Xiaomi, Samsung, Huawei alebo Apple, ktoré v testoch dosiahli vysoké skóre.


Zdroj FOTO: UNSPLASH - ShareGrid, Eaters Collective, Jakub Gorajek, bantersnaps, Jonathan Kemper