Zavrieť ikona
Ako vám môže telefón zachrániť život?

Ako vám môže telefón zachrániť život?

Môže to byť len sekunda a Váš život sa môže zmeniť. Nebezpečným situáciám sa niekedy nedá vyhnúť. Byť pripravený na záchranu znamená v takejto situácii naozaj veľa! Pritom vo vrecku, či taške nosíte neustálu pomoc záchranných zložiek. Po vytočení čísla 112 spravia pre vašu záchranu všetko, čo je v ich silách. Čo ak vás ale zastihne situácia, kedy sa nebudete vedieť dovolať? Preto na to myslite včas!

Vždy pripravený!

V prvom rade by ste mali mať mobil zapnutý, keďže v nebezpečnej situácii rozhodujú sekundy. Nemusí to ale byť také jednoduché, ako by si človek myslel. Mnoho ľudí po zavolaní na tiesňovú linku vypne mobil, aby ušetrili batériu. Tá však v pohotovostnom režime dokáže vydržať aj niekoľko hodín. A dovtedy už bude pomoc na ceste. Pri zapnutom telefóne vás je možné neustále lokalizovať, čo umožňuje presnejšie udať vašu polohu. 

V prípade, že je batéria naozaj „na vlásku” dobrým pomocníkom môže byť externá batéria. Privítate ju hlavne na cestách, turistike alebo kempovaní, kde klasická nabíjačka ťažšie nájde svoje využitie. Správnym výberom powerbanky nabijete telefón aj viackrát. Všetko však záleží od veľkosti batérie, napätia a na počudovanie, aj od klimatických podmienok. Kompaktné powerbanky sa zmestia do vrecka alebo batohu a ich váha je pri prenášaní naozaj zanedbateľná. Takáto drobnosť vás môže zachrániť aj v prípade dlhodobejšieho výpadku elektriny. Odporúča sa mať doma pripravený záložný zdroj energie. Udržujte ho nabitý, v krízovej situácii môže dobiť telefón. Dá sa využiť aj na napojenie lekárskych zariadení alebo mini chladničky, ktorá udrží dôležité lieky v chlade. 

 

POMOC, posledné percentá batérie! 

Možno ste o tom nevedeli, ale na číslo 112 je možné poslať aj SMS správu a informovať tak záchranné zložky o vzniknutej situácii. Táto možnosť sa dá využiť v prípade, kedy volanie na tiesňovú linku neprichádza do úvahy (napr. riziková situácia).

Polícia SR uvádza, že správna SMS na číslo 112 by mala obsahovať

  1. Čo sa stalo? - popíšte vzniknutú situáciu, napr. napadnutie, zdravotný problém, dopravná nehoda, požiar atď.
  2. Kde sa stalo? - napíšte miesto kam je potrebné vyslať pomoc, najlepšie adresu, vrátane názvu obce, alebo záchytný bod, ako napr. križovatka (prípadne iný orientačný bod)

Pomoc si môžete privolať aj vďaka bezplatnej mobilnej aplikácii. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR uviedlo do praxe aplikáciu 155.sk, ktorá vás okrem privolania pomoci dokáže aj lokalizovať. V aplikácii sa nachádza podrobne vysvetlená Prvá pomoc, ktorú by ste mali v prípade núdze poskytnúť, kým dorazia záchranné zložky.

Na uľahčenie privolania prvej pomoci mysleli výrobcovia aj pri seniorských telefónoch, ktorým umiestnili na zadnú alebo bočnú stranu veľmi užitočné SOS tlačidlo. V prípade jeho stlačenia môže telefón vydávať výstražné zvuky, vytočiť pomoc blízkeho človeka alebo odoslať SMS správu s lokalizáciou majiteľa telefónu. 

 

Lokalizujte sa

Obavy zo zapnutej lokalizácie a sledovania hoďte za hlavu, pretože v takejto situácii môžu byť naozaj nápomocné. Pokiaľ by ste sa stratili, upadli do bezvedomia alebo vás uniesli, zapnutá lokalizácia môže pomôcť vašim blízkym vás nájsť. Dnešným telefónom môžeme vďačiť aj za aplikácie na vyhľadanie známeho. Spoločnosť Apple aj Google poskytuje aplikácie, v ktorých môžete povoliť zdieľanie svojej polohy ľuďom, ktorým dôverujete. Pri starších iPhone telefónoch je to aplikácia „Priatelia” (Find my friend) a od operačného systému iOS 13 aplikácia "Nájsť". Ak používate Android, v aplikácii Google mapy vaši blízki uvidia okrem polohy aj aktuálny stav vašej batérie. Všetky možnosti o prístupe informácií si viete nastaviť podľa potreby.

 

Nastavenie núdzových informácií 

Možno ste kedysi mali uložené dôležité kontakty so skratkou ICE (In Case of Emergency) v preklade „v prípade núdze“. Skratka umožňovala záchranným zložkám kontaktovať v prípade potreby vášho najbližšieho príbuzného. Toto sa už veľmi nepoužíva, keďže dnes je vo všetkých telefónoch možné vybrať núdzový kontakt alebo vložiť vaše informácie o zdraví, prípade nevyhnutné lieky, na zamknutú obrazovku telefónu. Preto je dobré ak budú tieto údaje jednoducho prístupné aj ľuďom, ktorým bude záležať na vašom zdraví. 

V zariadeniach Apple nájdete v aplikácii “Zdravie” záložku “Zdravotné ID”. Po jej poctivom vyplnení sa uvedené údaje zobrazia aj v prípade uzamknutej obrazovky telefónu. Výhodou je to napríklad v prípade straty telefónu, pretože nálezca može kontaktovať vášho blízkeho. V systéme Android sa môžu postupy odlišovať vzhľadom od typu telefónu. Zvyčajne sa k nastaveniam núdzových informácií môžete dostať cez Nastavenia -> Informácie o telefóne -> Tiesňové informácie. V týchto nastaveniach si upravíte svoje osobné údaje a núdzové kontakty, ktoré chcete zdieľať v prípade potreby. 

 

Výber správnych pomôcok

Môže sa stať, že telefón bude nepoužiteľný kvôli styku s vodou, pádu a následnému rozbitiu alebo sa jednoducho vypne. Tomuto sa dá predísť výberom správnych pomôcok. Pokiaľ ste typ, ktorý obľubuje adrenalínové zážitky, správnou voľbou môže byť výber odolného telefónu. Takéto telefóny sú certifikované stupňami ochrany (IP) a zvládnu aj tvrdšie zaobchádzanie, či stretnutie s vodou. Pokiaľ vlastníte telefón, ktorý nemá vodu v láske, ale aj napriek tomu sa vám podarilo na ňu natrafiť, máme pre vás riešenie - záchranné vrecúško 4smart Rescue Kit. Toto vrecúško obsahuje špeciálny granulát z elektronických súčiastok a okamžite vysaje vlhkosť z telefónu. Podľa výrobcu, šanca, že svoj smartfón zachránite, je viac ako 90%. Ochranné puzdrá a kryty sa zas postarajú o to, aby váš telefón zvládol všetky výzvy a ostal neporušený. Ak však plánujete ísť na vodu alebo do vlhkého prostredia, určite oceníte aj vodeodolné a puzdrá vaky.

Posledná rada znie: Majte telefón pripravený! Nikdy neviete kedy ho budete naozaj potrebovať.

 

Uvažujete o novom telefóne alebo príslušenstve, ktoré vydržia aj krízové sitácie? V e-shope Mobilonline nájdete všetko potrebné.