Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Ako správne čistiť Bluetooth slúchadlá: Vďaka týmto tipom predĺžite ich životnosť

Ako správne čistiť Bluetooth slúchadlá: Vďaka týmto tipom predĺžite ich životnosť

Žena počúvajúca hudbu
 
Slúchadlá, a obzvlášť tie bezdrôtové, patria k často používanému príslušenstvu k mobilným telefónom. Hudbu alebo podcasty počúvame pri prechádzkach, počas športovania, pri cestovaní dopravnými prostriedkami alebo len tak v pohodlí domova. Aby vaše zariadenia vydržali čo najdlhšie. netreba podceňovať ich ochranu a čistotu. Poradíme vám, ako sa starať o Bluetooth slúchadlá a akým spôsobom ich vyčistiť.
 
Ako vyčistiť slúchadlá?
 
Čistota je kľúčovým faktorom pri zachovaní kvality zvuku vašich Bluetooth slúchadiel. Keďže pravidelne prichádzajú do styku s prachom, potom, mastnotou, zvyškami krému či ušným mazom, ich pravidelná údržba je mimoriadne dôležitá. Zároveň tak predídete možným ušným infekciám.
 
Na trhu existuje viacero druhov slúchadiel, pričom každý z nich sa môže čistiť trochu odlišným spôsobom. Vždy skontrolujte aj odporúčania výrobcu, pretože niektoré bezdrôtové slúchadlá nesmú prísť do kontaktu s vodou či alkoholom.
 
Na čistenie bezdrôtových slúchadiel budete potrebovať:
● izopropylalkohol alebo inú dezinfekciu;
● mydlovú vodu;
● zubnú kefku alebo štetec;
● handričku z mikrovlákna alebo inú mäkkú handričku;
● vatové tyčinky.
 
Ako postupovať pri čistení slúchadiel
 

Ak je možné oddeliť silikónové nadstavce, urobte tak. Vložte ich do teplej mydlovej vody, v ktorej sa uvoľní nahromadený maz. Nezabudnite ani na záhyby, v ktorých sa zdržiava najviac nečistôt. Po umytí ich opláchnite, jemne osušte a nechajte poriadne vyschnúť.
 
Samotné slúchadlá jemne oprášte zubnou kefkou alebo štetcom. Nepoužívajte ostré predmety a špáradlá, ktorými by ste ich mohli poškodiť. Poutierajte ich navlhčenou handričkou, no nikdy ich neumývajte pod tečúcou vodou. Následne ich vydezinfikujte. Na vatovú tyčinku naneste izopropylalkohol alebo inú dezinfekciu a zľakla pretrite všetky časti. Vyčistené slúchadlá používajte až potom, ako budú všetky časti úplne suché.
 
V prípade náhlavných slúchadiel je postup veľmi podobný. Slúchadlá oprášte kefkou alebo štetcom a jemne prejdite navlhčenou handričkou. Na záver použite dezinfekciu, no dajte si pozor na materiál slúchadiel, aby ste ho nepoškodili. Najskôr si môžete vyskúšať na malej oblasti, či sú slúchadlá odolné voči týmto prostriedkom. Ak máte slúchadlá s koženým potiahnutím, môžete použiť aj prípravok na kožené doplnky. Predídete tak praskaniu kože.
 

 
Ako vyčistiť obal na slúchadlá
 
Pri čistení by ste sa nemali zamerať len na samotné Bluetooth slúchadlá, ale aj na obal, v ktorom sa nachádzajú. Nikdy ho neumývajte pod tečúcou vodou, ale použite rovnaké pomôcky ako v prípade čistenia slúchadiel. Vnútro obalu a záhyby vyčistite kefkou a prejdite jemne handričkou. Pomocou vatovej tyčinky a izopropylalkoholu na záver vydezinfikujte celý obal a nechajte ho vyschnúť.
 
Tipy, ako udržiavať Bluetooth slúchadlá a predĺžiť ich životnosť
 
Pravidelné čistenie je len jednou z vecí, ktorými môžete predĺžiť životnosť svojich bezdrôtových slúchadiel. Nemali by ste zabúdať ani na nasledovné činnosti:
1. Nezabúdajte na osobnú hygienu. Pravidelne si čistite uši, aby ste predišli hromadeniu ušného mazu v slúchadlách.
2. Po každom použití slúchadlá jemne prejdite handričkou.
3. Slúchadlá vždy skladujte v obale na to určenom, nenechávajte ich pohodené len tak na stole alebo v taške.
4. Nevystavujte slúchadlá príliš veľkým zmenám teplôt alebo počasia.
 
Pravidelná údržba bezdrôtových slúchadiel môže zásadným spôsobom ovplyvniť ich celkovú životnosť, ale aj výkon. Dodržiavaním týchto tipov môžete zabezpečiť, že vám vaše slúchadlá budú slúžiť dlhé roky a poskytnú vám bezchybný zvukový zážitok.
 
Text: Andrea Šipošová
Foto: Freepik