Zavrieť ikona
Ako si vybrať notebook: Zamerajte sa na tieto dôležité parametre 

Ako si vybrať notebook: Zamerajte sa na tieto dôležité parametre 

Ak si plánujete kúpiť notebook, mali by ste dobre zvážiť, na čo presne ho potrebujete a čo od neho očakávate. V prípade, že ho potrebujete len na bežné používanie, nebudete potrebovať taký vysoký výkon v porovnaní s ľuďmi, pre ktorých je notebook pracovným alebo herným prostriedkom. Na základe toho sa môžete následne riadiť konkrétnymi parametrami, ktoré pre vás budú relevantné. 

Jednotlivé parametre so sebou súvisia a nadväzujú na seba. Preto by ste sa nemali zamerať iba na jeden údaj, ale výber notebooku by ste mali brať ako celok. Tak sa vám podarí vybrať notebook, s ktorým budete spokojný a ktorý vás nesklame. Medzi najdôležitejšie parametre pri výbere notebooku patria:

Procesor

Procesor je najdôležitejšia časť počítača a práve od neho sa odvíja celkový výkon a plynulosť chodu notebooku. Zjednodušene môžeme povedať, že čím viac jadier, tým lepšie. Viac jadier si dokáže rozdeliť úlohu a spracovať ju za kratší čas, preto je notebook rýchlejší. S počtom jadier súvisí aj ich frekvencia, ktorá sa udáva v GHz. Tá určuje, koľko úkonov dokáže procesor vykonať v priebehu jednej sekundy. Vyššia frekvencia sa postará o lepší výkon procesora. 

Pre plynulé používanie počítača je dobré siahnuť minimálne po 4-jadrovom procesore. Niektoré výkonnejšie notebooky disponujú aj 8-jadrovým procesorom. Tie ale môžu mať v niektorých prípadoch vyššiu spotrebu, čo má dopad na nižšiu výdrž batérie. 


Photo by Joshua Woroniecki on Unsplash

Operačná pamäť RAM

Dalo by sa povedať, že ide o dočasnú pamäť, do ktorej sa ukladajú dáta z bežiacich aplikácií. Vyššia kapacita RAM pamäte sa postará o plynulý chod notebooku, vďaka čomu môžete mať naraz spustených aj viacero programov. Minimum pre bežné užívateľské notebooky sú 4 GB RAM, no ak potrebujete pracovať s náročnejšími programami, odporúčame aspoň 8 GB RAM. Pri herných notebookoch sa poobzerajte skôr po 16 GB operačnej pamäti. 

Pri výbere notebooku prihliadajte rovnako na procesor, ako aj na pamäť RAM. Ak máte slabý procesor, spoľahlivý výkon nezachráni ani väčšia operačná pamäť. Platí to aj v opačnom prípade. Snažte sa o to, aby boli tieto dva údaje porovnateľné a ak je to možné, čo najvyššie. 

Grafická karta

Môže byť integrovaná alebo dedikovaná. V prvom prípade sú tieto grafické karty umiestnené priamo v procesore a slúžia na bežné používanie. Pokiaľ hľadáte notebook len na kancelársku činnosť alebo na jednoduchšie programy, s výberom grafickej karty si starosti robiť nemusíte. Dedikovaná grafická karta je externá a využijete ju v tom prípade, ak vám pamäť integrovanej nepostačuje. Lepšia a výkonnejšia grafická karta má zmysel v tom prípade, ak potrebujete programy na prácu s videom, grafikou alebo sa chcete hrať hry.

Úložisko

Na pevný disk sa ukladajú všetky súbory a dáta. Rozlišujeme medzi HDD a SSD diskom. HDD je pevný platňový disk. Pri ukladaní údajov sa platne otáčajú, kvôli čomu je pomalší v porovnaní s SSD diskom, ktorý neobsahuje žiadne pohyblivé časti. Ten je tiež odolnejší, no zároveň aj drahší. Za rovnakú kapacitu HDD disku zaplatíte zväčša menej než pri SSD disku.

Niektoré notebooky ponúkajú kombináciu HDD a SSD disku. V takomto prípade získate vysokú kapacitu HDD a rýchlosť a plynulosť SSD disku. Pri výbere kapacity úložiska myslite na to, že časť zaberie aj samotný operačný systém. Z toho dôvodu je ideálne siahnuť minimálne po 120 GB úložisku. Čím vyššiu pamäť budete mať, tým viac údajov si môžete uložiť. 

Operačný systém 

Pri kúpe notebooku sa môžete rozhodnúť, či si kúpite notebook s operačným systémom alebo bez neho. Kedysi býval medzi nimi väčší cenový rozdiel, no v súčasnosti je minimálny. Z toho dôvodu odporúčame zakúpiť si notebook s nainštalovaným operačným systémom. Vy sa nebudete musieť zdržiavať so zháňaním a inštaláciou. Zároveň budete mať istotu v tom, že ide o legálny softvér. 

Najrozšírenejším operačným systémom je Microsoft Windows. Aktuálne ide o verziu 10, no niektoré najnovšie notebooky majú predinštalovaný Windows 11. Jedným z najobľúbenejších operačných systémov bol Windows 7, ktorý už ale nedostáva od spoločnosti podporu v podobe aktualizácií. Druhým najpoužívanejším je operačný systém MacOS, určený výhradne pre MacBooky značky Apple. Menšie zastúpenie na trhu má operačný systém Linux. Je len na vašej osobnej preferencii, pre ktorý systém sa rozhodnete. 

Displej

Pri displeji sú dôležité rovno dva parametre – uhlopriečka displeja a jeho rozlíšenie. Najmenšie notebooky majú od 12 palcov a tie najväčšie dosahujú približne 17 palcov. Na bežné používanie sa zvykne využívať notebook so 14- alebo 15-palcovým displejom. Tie sú praktické a zároveň aj pohodlné na prenášanie. 

Čo sa týka rozlíšenia, ideálne je minimálne Full HD rozlíšenie s 1920 x 1 080 pixelmi. Vyššie rozlíšenie síce prinesie kvalitnejší a ostrejší obraz, no zároveň má vyššie nároky na grafickú kartu. 


Photo by Radek Grzybowski on Unsplash

Aké parametry okrem týchto si treba všímať?

Okrem základných a najdôležitejších parametrov si, samozrejme, môžete všímať aj tie ostatné. Určite neprehliadnite výdrž batérie alebo konektivitu. To znamená, aké konektory v danom notebooku nájdete. Niektoré tenšie notebooky už nedisponujú Ethernet, teda LAN pripojením. To slúži na pripojenie internetového kábla. Rovnako môže absentovať aj CD mechanika, ktorá už nepatrí k štandardnému vybaveniu. 

Ak by ste chceli pripojiť notebook k televízoru alebo externému monitoru, budete potrebovať HDMI konektor. Pre niekoho je dôležité aj Bluetooth pripojenie, prostredníctvom ktorého si môžete pripojiť k notebooku myš, tlačiareň, slúchadlá alebo reproduktory. Ak veľa pracujete s fotoaparátom, určite vám dobre poslúži aj čítačka pamäťových kariet. 

Dôležitým parametrom je nepochybne aj cena. Na našom e-shope Mobilonline nájdete notebooky v rôznom cenovom rozpätí. Ak by ste mali problém s tým, ako si vybrať notebook, pokojne sa na nás obráťte a radi vám pomôžeme. 

 

Text: Andrea Kršková
Foto: Usplash.com