Zavrieť ikona
Ako sa chrániť pred koronavírusom

Ako sa chrániť pred koronavírusom

Počet nakazených koronavírusom (COVID-19) neustále stúpa a preto rozhodne netreba túto skutočnosť podceňovať. Nakaziť sa môžete už len samotnou blízkosťou osoby, ktorá preukazuje príznaky ako sú kašeľ, vysoká teplota alebo sťažené dýchanie (kvapôčkový prenos), ale aj predmetmi, ktorých sa táto osoba nedávno dotkla. Vždy je potrebné mať na pamäti dôležité opatrenia ako sa chrániť pred týmto rozšíriteľným vírusom. V článku si preberieme ako sa chrániť resp. ako sa vyhnúť nebezpečnému kontaktu s nakazenou osobou. 
 

Vždy je potrebné nosiť ochranné rúško a vodou nepriepustné rukavice

Než kamkoľvek pôjdete, čo i len na dvor, vždy si nasaďte ochranné rúško alebo respirátor a jednorázové gumené rukavice. Existuje veľa možností ako si chrániť tvár (šál, dvojvrstvové rúško, šatka a pod.), treba si však uvedomiť, že žiadna z týchto možností neslúži na ochranu vášho zdravia. Práve naopak, má ochrániť ostatných v prípade, že by ste tým nakazeným boli vy.

Ak hľadáte účinnú ochranu svojho zdravia, siahnite po respirátore. A nie hocijakom, musí disponovať minimálnym stupňom ochrany FFP2 alebo FFP3. Ak si objednávate respirátor z Číny, siahnite po označení N95.

Samozrejme, ani respirátor vás neochráni, pokiaľ prídete do kontaktu s objektami, ktorých sa mohol nakazený dotknúť. Preto, ak to s ochranou myslíte vážne, vždy na verejnosti noste na rukách jednorázové gumené rukavice. Tie vám okrem iného podvedome zabránia dotýkať sa tváre a zaniesť si tak vírus do slizníc očí, nosa alebo úst. 

Rozdiel medzi ochranným rúškom a respirátorom

Rúško
Ochranným rúškom chránite hlavne okolie pri vlastnom dýchaní, kýchaní alebo kašľaní, ale naopak to bohužiaľ neplatí. Keďže netesní, vzduch z okolia sa ľahko dostane do vašich dýchacích ciest a preto neposkytuje adekvátnu ochranu pred vdýchnutím vírusov.

  • chráni okolie
  • chráni pred vdýchnutím mikroorganizmov
  • nechráni pred vdýchnutím vírusov
  • netesní
  • môžete si ho vyrobiť aj vlastnoručne doma 
     

Respirátor
Respirátorom s adekvátnym stupňom ochrany (FFP2/N95/FFP3) nielenže chránite okolie, ale zároveň vďaka pokročilej filtrácii a tesneniu vám vydýchnuté častice a vírusy nevniknú do tela. Ak máte podozrenie, že by ste mohli byť chorí, siahnite po respirátore bez výdychového ventila. Síce sa s ním oveľa ťažšie dýcha, na druhej strane však zabraňuje rozptýleniu vydýchnutých kvapôčok do okolia.

  • chráni vaše zdravie (FFP2, FFP3, N95)
  • chráni vaše okolie (len respirátor bez výdychového ventilu)
  • tesne prilieha k tvári 
  • disponuje vysokým stupňom ochrany proti vírusom
  • nie je vhodný na ochranu detí (neprilieha)
  • existujú jednorázové (ozn. NR) alebo opakovane použiteľné (R)
  • doma si ho nevyrobíte
     

Stupne ochrany respirátora

FFP1
Filtruje okolo 80% prachových častíc, peľov a aerosólov a používa sa najmä v stavebníctve a potravinovom priemysle. Nie je schopný zachytiť vírusy.

FPP2 
Poskytuje ochranu pred zdraviu škodlivými pevnými a kvapalnými látkami, prachom, peľom, plesňou, dymom a aerosólmi. Používa sa v prostredí so zdraviu škodlivými a mutagennými látkami vo vzduchu. Zachytáva minimálne 92% častíc a používa sa najčastejšie v kovospracujúcom a banskom priemysle. Pokiaľ obsahuje filter s aktívnym uhlím, chráni aj pred pachmi. Odporúča sa používať aj ako ochrana pred koronavírusom.

FFP3
Poskytuje ochranu pred jedovatým prachom, aerosólom a dymom. Filtruje rádioaktívne a rakovinotvorné látky, ale najmä choroboplodné zárodky, ako sú vírusy, baktérie a spóry húb. Zachytáva minimálne 98% častíc a používa sa napríklad v chemickom priemysle. Je najúčinnejšou prevenciou proti koronavírusu.

N95
Ekvivalent k európskym štandardom FFP2 a FFP3.  
 

Ako si správne nasadiť rúško a respirátor?

  • V oboch prípadoch je pred nasadením potrebné si dôkladne umyť ruky teplou vodou a mydlom.
  • Respirátor alebo rúško si nasaďte tak, aby mali čo najtesnejší kontakt s pokožkou. Okraje by nemali odstávať. Ak používate respirátor a máte bradu alebo fúzy, je potrebné si ich oholiť, aby pevne priliehal a neprepúšťal vzduch.
  • Ak sú správne nasadené, zakrývajú vám ústa, nos aj bradu. 

Ako si bezpečne zložiť rúško a respirátor?

  • Pri snímaní ochranných pomôcok sa nedotýkajte častí, ktoré filtrovali vzduch (v prípade rúška je to celá predná časť).
  • Uchopte gumičky a opatrne si rúško alebo respirátor zložte z tváre. 
  • Jednorázové ochranné pomôcky vložte do uzatvárateľného obalu a zlikvidujte ako nebezpečný odpad.
  • Ruky si dôkladne umyte teplou vodou a mydlom.

Vždy pri príchode domov si poriadne umyť ruky

Toto pravidlo by ste mali dodržiavať aj mimo pandémie. Vždy keď prídete domov treba si dôkladne umyť ruky teplou vodou a dezinfekčným mydlom po dobu približne 30 sekúnd. Predtým dbajte o to, aby ste sa neumytými rukami nedotýkali tváre - hlavne oblasti úst, očí a nosa.
 

Dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od ľudí a vyhýbanie sa davom

Je potrebné brať to tak, akoby sme boli “všetci nakazení”. Je nutné dodržiavať bezpečnú vzdialenosť aspoň 3m. Vyhýbať sa podávaniu rúk, tľapnutiu dlaňou, objatiu a pod. Radšej si len voľne zamávajte alebo ukážte nejaké priateľské gesto.

Ak váš nákup v potravinách alebo v lekárni nie je nutný, vyhýbajte sa davom ľudí, kde by mohol byť človek s príznakmi koronavírusu. Taktiež sa nezdržiavajte sa na miestach, kde bol ohlásený prípad vírusu. Odporúčame vám nedotýkať sa zábradlí na schodoch a kľučiek bez chránenia sa vodou nepriepustnými rukavicami, pretože sú to najčastejšie miesta, kde by človek mohol svojimi neumytými rukami niečo zanechať.


Zdroj foto | UNSPLASH - Branimir Balogović, Dimitri Karastelev, Jacek Dylag