Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Ako funguje rozšírená realita?

Ako funguje rozšírená realita?

 

Ako funguje rozšírená realita v mobilných telefónoch a kde všade ju môžeme nájsť?

 

V súčasnej dobe technologického pokroku sa čoraz častejšie stretávame s rôznymi novinkami a pokrokmi. Mobilné telefóny už nevyužívame len na telefonovanie, ako tomu bolo kedysi. Hľadáme spôsoby, ako skúsiť niečo nové a ideálnou voľbou je rozšírená realita, ktorá sa označuje skratkou AR (z angl. augmented reality). 

 

Ako funguje rozšírená realita? 

 

 

Ide o technológiu, ktorá nám umožňuje prepojiť digitálny svet s reálnym prostredím a otvára nám dvere k novým zážitkom. Ak ste niekedy videli Pokémona prostredníctvom hry Pokémon GO alebo ste vyskúšali rôzne filtre na sociálnych sieťach, tak ste sa už s rozšírenou realitou zoznámili aj vy. 

 

AR v mobilných telefónoch funguje tak, že kombinuje digitálne prvky s tým, čo vidíte cez fotoaparát vášho zariadenia. To znamená, že kamera telefónu sníma okolitý svet a potom na obrazovke zobrazí digitálne objekty alebo informácie, ktoré sú spojené s vaším okolím a zdá sa, ako by boli súčasťou reálneho sveta. Môžu to byť virtuálne postavy, navigačné šípky, interaktívne hry alebo iné grafické prvky. Používatelia môžu interagovať s AR tým, že sa dotknú obrazovky, pohybujú telefónom alebo vykonávajú iné gestá. Toto im umožňuje zapojiť sa do virtuálneho prostredia.

 

Kde všade sa môžete stretnúť s rozšírenou realitou? 

 

Rozšírenú realitu v mobilných telefónoch využívajú rôzne aplikácie. Najčastejšie sa s ňou môžete stretnúť v týchto prípadoch:

  1. Hry – Hry ako Pokémon GO, kde môžete chytať virtuálne postavy vo vašom reálnom prostredí, sú výborným príkladom využitia AR.
  2. Navigácia – Aplikácie na navigáciu, ako je Google Maps, môžu využívať AR na zobrazenie navigačných šípok priamo na uliciach, čo uľahčuje orientáciu v neznámom meste.
  3. Edukačné aplikácie – V oblasti vzdelávania môže AR pomôcť študentom lepšie chápať rôzne koncepty. Môžete si napríklad pozrieť 3D modely ľudského tela alebo planét slnečnej sústavy priamo vo vašej obývačke.
  4. Google prekladač – Pomocou prekladača od Google môžete ľahko porozumieť nápisom a textom v cudzom jazyku. Stačí namieriť mobilný telefón na daný text a namiesto originálu sa vám na displeji zobrazí preklad. Aj keď nie vždy býva dokonalý, budete mať aspoň prehľad o tom, čo je tam napísané. 
  5. Zariaďovanie domácnosti – Spoločnosti ako Alza alebo Ikea vytvorili aplikácie, pomocou ktorých zistíte, ako by sa jednotlivé kusy nábytku alebo spotrebičov hodili do vašej domácnosti. Stačí namieriť mobilný telefón na miesto v izbe a objaví sa vám tam daný produkt. 
  6. Filtre na sociálnych sieťach – Pomocou filtrov na sociálnych sieťach si môžete vyskúšať, ako by ste vyzerali s inými vlasmi, make-upom, farbou očí alebo oblečením. Pár kliknutiami sa z vás stane doslova iný človek. 

 

Budúcnosť AR v mobilných telefónoch

 

 

Rozšírená realita v mobilných telefónoch je stále vo svojich začiatkoch, ale má obrovský potenciál. Je jednou z najzaujímavejších technologických inovácií súčasnosti, a rozhodne sa máme na čo tešiť. V budúcnosti môžeme očakávať ešte viac inovatívnych aplikácií, ktoré využijú túto technológiu na zlepšenie našich každodenných životov. Môže nám pomôcť napríklad s navigáciou, vzdelávaním, prácou, ale aj zábavou.

 

Ak ste ešte rozšírenú realitu vo vašom mobile nevyskúšali, určite by ste mali. Je to fascinujúci kúsok technológie, ktorý nám ukazuje, ako môže digitálny svet obohatiť náš reálny.

 

Text: Aďka Šipošová

Foto: Freepik