Zavrieť ikona
Ako dosiahnuť čo najdlhšiu výdrž batérie v mobile na jedno nabitie?

Ako dosiahnuť čo najdlhšiu výdrž batérie v mobile na jedno nabitie?

Batéria mobilného telefónu patrí k jeho najdôležitejším súčastiam. Avšak aj o ňu sa treba vedieť postarať. Na mobilnú batériu pôsobí veľké množstvo faktorov, ktoré ju ovplyvňujú takmer výlučne v negatívnom svetle. Či už ide o prostredie a podmienky, v ktorých sa telefón nachádza alebo zbytočne zapnuté funkcie či aplikácie. Ako teda čo najefektívnejšie dosiahneme dlhú výdrž batérie?

1) Obmedzme čas strávený na telefóne
Každý z nás si pod pojmom „dlhá výdrž batérie“ predstaví niečo iné. Pre niekoho to môžu byť 2 dni, pre iného 2 týždne. Najväčším spotrebiteľom kapacity sme však my sami. Takže ak chceme, aby nám baterka v telefóne vydržala čo najdlhšie, musíme obmedziť čas, ktorý na ňom strávime hraním hier, pozeraním videí alebo inak. 

2) Telefón neprebíjame ani nevybíjame
Pre moderné batérie v telefónoch je lepšie, ak ich nabíjame postupne, na cca 80% kapacity, a nikdy ich nenecháme úplne vybiť. Predlžuje sa tým ich životnosť. Nič sa však nestane ak sa nám ich občas podarí nabiť aj na 100%. Pozor si ale treba dať na prípadné prebíjanie telefónu. To už môže batérii výrazne ublížiť. 
 


3) Nevystavujme batériu extrémnym teplotným podmienkam
Ďalšie faktory, ktoré výdrži batérie nepomáhajú, sa týkajú prostredia, v ktorom sa nachádza. Batériám neprospieva vysoká teplota a to isté platí aj pre veľké mrazy. Optimálna teplota je okolo 15 stupňov Celzia. Preto by sme nemali nechávať svoj mobilný telefón počas letných mesiacov na priamom slnku, v aute, za okenným sklom a podobne. V zime by sme ho vo vonkajšom prostredí mali používať ešte najmenej. Prudký pokles teploty môže v momente spôsobiť vybitie batérie a okrem toho, že hrozí jej poškodenie, vypnutý telefón oveľa ľahšie stratíme.

4) Vypnime automatický jas obrazovky
Výrazne znížiť výdrž batérie mobilu môže aj vysoký jas obrazovky. Hoci by sa mohol zdať opak, automatická úprava jasu batériu tiež práve nešetrí. Takže najlepšie urobíme, keď automatickú funkciu úplne vypneme, jas si budeme upravovať manuálne a využívať ho budeme len v podmienkach, kedy je to naozaj potrebné. 

5) Vypnime funkcie na pozadí, keď ich nepoužívame
Vysokými „žrútmi“ batérie sú aj funkcie určovania polohy (GPS), Bluetooth, mobilné dáta a sieť Wi-Fi. Veľmi často sa stáva, že aj napriek tomu, že ich momentálne nepotrebujeme, necháme ich spustené na pozadí. Tým pádom aplikácie, ktoré bez týchto funkcií inak nefungujú, ostanú spustené a síce pomaly, ale určite „vyšťavujú“ batériu nášho telefónu. 

6) Vyskúšajme aplikácie na šetrenie batérie
V súčasnosti sú už v nových telefónoch predinštalované rôzne aplikácie na šetrenie batérie. Ak nám aplikácia od výrobcu nevyhovuje, môžeme si z centra aplikácií (Google Play, App Store a pod.) stiahnuť inú. Všetky pracujú na rovnakom princípe a umožňujú nám upraviť využívanie aplikácií, automatické vypínanie Wi-Fi, mobilných dát a podobných funkcií, ako aj rôzne ďalšie nastavenia, podľa nášho výberu.

Odporúčanie a zhrnutie na záver
Pre čo najoptimálnejšiu spotrebu batérie sa snažme svoj telefón používať len vtedy, keď ho naozaj potrebujeme. Nenechávajme zbytočne zapnuté funkcie, ktoré momentálne nepoužívame. Batériu nevystavujme extrémnym výkyvom počasia a teploty, nenabíjajme ju do plnej kapacity a ani ju nenechávajme úplne vybiť. Pri dodržiavaní týchto jednoduchých pravidiel nielenže maximálne predĺžime výdrž telefónu na jedno nabitie, ale aj životnosť samotnej batérie, ktorá nám potom bude dobre slúžiť naozaj dlhý čas.

 

Text: Peter Machava

Zdroj foto: UNSPLASH, vlastné foto