Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Akčné kamery: Ako si vybrať tú správnu pre vás?

Akčné kamery: Ako si vybrať tú správnu pre vás?

Akčné kamery, tzv. športové alebo outdoorové kamery, čo významovo nie je celkom správne prevzatý názov z angličtiny, boli špeciálne vyvinuté, tak aby zabezpečili maximálnu stabilitu obrazu a minimalizáciu šumu v pohybe. A to niekedy aj pri extrémnych športových výkonoch, ako sú skok z padáka, horská cyklistika, freeskiing alebo menej nebezpečné splavovanie, potápanie, surfovanie, a pre všetko čo si len viete predstaviť ňou natočiť. 

Akčné kamery, ako si vybrať?

Jednou z najdôležitejších vlastností kvalitného videa je rýchlosť snímania, udávaná v jednotkách fps alebo Hz. Čím je táto hodnota vyššia, tým bude videozáznam plynulejší, prirodzenejší. Na druhej strane je potrebné zobrať do úvahy, že pri vyššej fps budete potrebovať väčšiu pamäťovú kartu na ukladanie záznamu. Bežné video má 24 - 30 fps. Vyššie 60 - 120 fps vám umožní natočiť aj obľúbené spomalené video bez toho, aby došlo k ohrozeniu plynulosti videa.

Ďalším dôležitým parametrom je uhol záberu, ktorý sa udáva v jednotke uhol a pri akčných kamerách býva spravidla medzi 120° až 170°. Tento uhol určuje, čo všetko v okolí zachytíte na fotografiu alebo video. Znázorniť si ho môžete rozpažením rúk do požadovaného uhla a všetko, čo vidíte “medzi rukami” zachytí kamera/ fotoaparát. Pri outdoorových kamerách je tento parameter zaujímavý z toho hľadiska, že nie je potrebné neustále nastavovať kameru. 

Rozlíšenie pri kamerách ovplyvňuje kvalitu, ostrosť a jemnosť obrazu. Rozlíšenie udáva z koľkých bodov sa skladá obraz videa. Ak sa chcete videom pochváliť je vhodné vyberať kameru s väčším rozlíšením. Kvalita obrazu súvisí zároveň aj s ďalšími parametrami, ako sú kvalita optiky, čipu, dátový tok a kódovanie farebnej schémy, za čo si samozrejme priplatíte. V súčasnosti má väčšina kamier rozlíšenie HD (1280 x 720 px), Full HD (1920 x 1080 px), Ultra HD (3840 x 2160 px), 2.7K (2680 x 1520 px), 4K (4096 x 2160 px) a ďalšie. 

S rozlíšením úzko súvisí stabilizácia záznamu. Zabezpečuje, aby boli videá ostré aj pri rýchlom sekavom pohybe, ako je napríklad jazda na bicykli, motorke, snowboarde a i. 

Typy stabilizácie záznamu:

Elektronická - spočíva v snímaní väčšieho obrazu, ako je potrebný pre záznam. Následne sa obraz poposúva tak, aby došlo k minimalizácií rušivého pohybu.
Optická (skratka: OIS) - je mechanizmus používaný v objektíve, ktorý stabilizuje nahrávaný obraz menením optickej cesty k senzoru.
Mechanická - ide o stabilizáciu samotného snímača, ktorý nie je pevný a hýbe sa v opačnom smere ako kamera.

Pri používaní kamery je dôležitým faktorom aj výber vhodnej SD karty, ktorá by mala mať dostatočnú pamäť, čiže známe GB. Čím vo väčšom rozlíšení natáčate video, tým viac GB budete potrebovať. 

Zároveň je pri výbere pamäťovej karty veľmi dôležité brať do úvahy dátový tok, ktorý ovplyvňuje prenos nahratých dát na SD kartu a ktorý sa udáva v MB/s. Ak kamerou za sekundu vytvoríte väčší záznam, ako je dátový tok zapisovania na SD kartu (nájdete ho ako WRITE), bude potrebné dáta komprimovať, čím sa zníži veľkosť na úkor ostrosti alebo kvality videa. 

Športové kamery majú svoje základné funkcie, ako sú natáčanie videa a tvorba fotografií, s čím súvisí celý rad funkcií a doplnkových technológií, vďaka ktorým sa zvyšuje komfort pri používaní kamery.

Akčné kamery: funkcie a vlastnosti.

Pripojenie k Wi-Fi

V súčasnosti ide o dosť bežnú funkcionalitu, vďaka ktorej je možné kameru pripojiť k notebooku, počítaču alebo k smartfónu. Cez toto zariadenie sa dá následne kamera ovládať, prehrávať záznam alebo naživo sledovať obraz z kamery.

Bluetooth

Umožňuje spárovať outdoorovú kameru so smartfónom bez toho, aby boli fyzicky prepojené Zároveň môžete medzi nimi prenášať dáta, čo sa občas môže oplatiť.

Dizajn a príslušenstvo

Pri výbere outdoorovej kamery je dobré zohľadniť jej hmotnosť, veľkosť a brať do úvahy aj to ako sa s ňou manipuluje, keď máte na rukách lyžiarske rukavice alebo ste pod vodou. Aby kamera dobre slúžila, mala by byť dostatočne odolná a pevná. 

Keďže pravdepodobne budete mať akčnú kameru väčšinou niekde pripevnenú, je vhodné si pred kúpou rozmyslieť, aké príslušenstvo budete potrebovať. Väčšinou je už bežnou súčasťou balenia puzdro, ktoré zvyšuje odolnosť kamery, je vodotesné a sú na ňom veľké tlačidlá. Pomocou puzdra a ďalšieho príslušenstva sa dá kamera následne upevniť na prilbu, riadidlá a podobne. 

 

Vzhľadom na použitie akčnej kamery je, pri výbere tej správnej, dobré si položiť otázky: 
Do akej sumy ma prípadná strata športovej kamery nebude mrzieť?
Na čo všetko budem využívať športovú kameru? 
Akú kvalitu videozáznamu a fotografií očakávam od akčnej kamery? 
 

Možno vás zaujme jedna z nášho e-shopu Mobilonline ;-)

 

Zdroj foto | UNSPLASH - Markus Lompa, Michael Henry, Fabrizio Verrecchia