Zavrieť ikona
Unikátny projekt je už v polovici: Z nepoužiteľných mobilov vznikol šiesty obraz s výnimočnou osobnosťou

Unikátny projekt je už v polovici: Z nepoužiteľných mobilov vznikol šiesty obraz s výnimočnou osobnosťou

 

Aj zo starých a nefunkčných vecí môže vzniknúť umelecké dielo, ktoré navyše bude pomáhať. S touto myšlienkou vytvorila spoločnosť Mobilonline zaujímavý projekt „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“. Ide o sériu dvanástich obrazov, ktoré vznikajú z nepoužiteľných mobilných telefónov. Tie by inak skončili v elektroodpade, no umelec Jozef Stančík im dáva druhú šancu a premieňa ich na svoje maliarske plátno. 

 

 

Pomoc prírode, ale aj tým, ktorí to potrebujú 

 

Tento unikátny projekt má dve hlavné roviny. V prvom rade ide o šetrenie životného prostredia kreatívnou cestou. Umelec Jozef Stančík využíva tie mobilné telefóny, ktoré sú staré alebo nefunkčné, takže sa na prvý pohľad zdajú nepoužiteľné. Za bežných okolností by skončili v odpade a tým zaťažovali našu planétu. Keďže firme Mobilonline záleží na životnom prostredí, vymyslela projekt, prostredníctvom ktorého sa tieto zariadenia ešte dajú využiť. Kto by to bol povedal, že z nich môžu vzniknúť hotové umelecké diela s obrovskou hodnotou?

 

A práve ich hodnota je veľmi dôležitá a môže pomôcť ďalším ľuďom a organizáciám. Všetky vytvorené obrazy sa po skončení projektu vydražia a výťažok z dražby poputuje organizáciám, ktoré ich využijú na pomoc ľuďom, zvieratám alebo prírode. Jeden z obrazov sa už dokonca aj vydražil. Bol na ňom znázornený český podnikateľ Tomáš Baťa a za sumu 10-tisíc eur ho získal majiteľ Forbes Slovensko. Aj vďaka týmto peniazom mohli byť podporené organizácie Liga za duševné zdravie, Deťom s rakovinou, Buddy a Zmudri.

 

Maliar Salvador Dalí sa stal šiestou významnou osobnosťou na obraze

 

V rámci projektu „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ zatiaľ vzniklo 5 umeleckých diel. Vyobrazení sú na nich teoretický fyzik Albert Einstein, český podnikateľ Tomáš Baťa, mexická maliarka Frida Kahlo, hudobník John Lennon a módny návrhár Karl Lagerfeld. Šiestou významnou osobnosťou je španielsky maliar Salvador Dalí, najznámejší predstaviteľ surrealizmu. 

 

Salvador Dalí, celým menom Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, sa narodil 11. mája 1904. Svoj prvý obraz namaľoval ako 6-ročný, konkrétne išlo o krajinku. Celý život zasvätil umeniu. Okrem maľovania sa venoval aj ilustráciám, písaniu a básnictvu. Vo svojej tvorbe sa inšpiroval rôznymi inými umelcami, preto ho niekedy označovali aj ako plagiátora. Aj napriek tomu sa dokázal odlíšiť a vďaka svojim experimentom sa stal jedným z najpopulárnejších umelcov 20. storočia. 

 

Salvador Dalí vo svojich dielach spájal rôznorodé predmety, ktoré na prvý pohľad spolu ani nesúviseli. Jeho cieľom bolo šokovať a znázorniť iracionalitu. Práve provokácia a šok boli hlavnými prvkami jeho diel. Sám seba dokonca považoval za zdravého blázna. Medzi jeho najznámejšie diela patrí obraz La persistencia de la memoria (Stálosť pamäti), ktorý znázorňuje roztápajúce sa hodiny. Namaľoval tiež obrazy Sviatosť poslednej večere, Horiaca žirafa, Labute odrážajúce sa na vodnej hladine ako slony a mnoho ďalších. 

 

V 60. rokoch 20. storočia získal viacero ocenení. Prosperoval až do 80. rokov, kedy po smrti svojej manželky Galy začal upadať. Práve ona bola dlhé roky jeho inšpiráciou a po jej odchode už nemal chuť tvoriť. 23. januára 1989 napokon zomrel na zlyhanie srdca. 

 

 

Ďalší obraz môžete namaľovať aj vy


Portál Startitup, ako hlavný mediálny partner, nedávno informoval o výzve, ktorú vytvorila firma Mobilonline. Do projektu „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ hľadajú ďalšieho umelca, ktorý by sa rád podieľal na zhotovení nových diel. Zaujala vás táto myšlienka a máte k umeniu naozaj blízko? V najbližšom článku si môžete prečítať práve o svojich výtvoroch. 

 

Text: Aďka Šipošová

Foto: Roman Lorinčík