Zavrieť ikona
CARNEO Gear+ CUBE: Decentné dámske smart hodinky

CARNEO Gear+ CUBE: Decentné dámske smart hodinky

Keď som v balíku plnom zariadení na testovanie od Mobilonline dostal rôzne hodinky značky CARNEO, najprv som im nevenoval prílišnú pozornosť. Značku som nejako zvlášť nepoznal. Smart hodinky CARNEO PRIME GTR MAN, ktoré sú určené pre mužov, ma však presvedčili, že tento výrobca má čo ponúknuť. Preto som už počas testovania iných modelov rozbalil aj tento. Gear+ CUBE majú totiž iný dizajn, používajú iné materiály, iný typ zapínania či uchytenia remienku, majú štvorcový displej a vo všeobecnosti ma zaujímalo, čo si značka CARNEO vo svojom portfóliu pripravila pre nežnejšie pohlavie.

Známy dizajn, ktorý však neroztrhne peňaženku

Krabička, v ktorej je model Gear+ CUBE zabalený je relatívne malá a je čiernej farby, čo je typický dizajn pre značku CARNEO. Na prednej strane sú vyobrazené hodinky s ich názvom a na strane zadnej sú prostredníctvom ikoniek naznačené ich hlavné funkcie. Dozviete sa tak, že hodinky dokážu monitorovať srdcový tep, monitorovať tlak, majú krokomer, meranie športovej aktivity, monitor spánku, počítanie spálených kalórií, výpočet prejdenej vzdialenosti, zobrazovanie notifikácií a správ, tapety, budík, ovládanie hudby a tiež je tu zmienka o podpore vzdialeného fotografovania.

Navyše tu nájdete aj QR kód pre rýchle stiahnutie aplikácie CARNEO Fit, ktorá je podporovaná operačnými systémami Google Android (stiahnuť tu) a tiež Apple iOS (stiahnuť tu)). Stačí si na svojom smartfóne spustiť fotoaparát a jeho objektív namieriť na tento QR kód a smartfón vás automaticky presmeruje na stránku aplikácie v obchode a appkami bez toho, aby ste ju museli pracne hľadať. V krabičke sa okrem hodiniek nachádza aj mäkký silikónový remienok, návod na použitie a tiež USB kábel s magnetickým konektorom, prostredníctvom ktorého sa hodinky nabíjajú. Nájdete tam aj spinku pre výmenu remienka.

Smart hodinky Carneo Gear+ CUBE

Náramok ma na začiatku trochu potrápil

Neuvedomil som si to hneď, ale tieto hodinky svojim dizajnom veľmi pripomínajú smart hodinky Apple Watch. Tie sú o niečo lepšie vybavené, používajú prepracovanejšie technológie, ale tiež stoja 5 až 7-krát viac, čo nie je pre každého. Navyše podľa môjho názoru modelu CARNEO Gear+ CUBE žiadna zásadná funkcia nechýba. Ak teda patríte k tým ľuďom, ktorí by neradi na technologické zariadenia minuli celú výplatu, ale zároveň by ste takéto zariadenie chceli vlastniť, možno práve tento model je práve pre vás.

Smart hodinky Carneo Gear+ CUBE

Hodinky sú v krabici uložené separátne od náramku, takže si ho budete musieť nasadiť vlastnoručne. Ja som s tým chvíľu bojoval, ale nakoniec sa ukázalo, že to nie je nič zložité, len som asi nemal svoj deň. Ružový remienok je zhotovený z toho najjemnejšieho silikónu, takže tu sa žiadna dáma sťažovať určite nebude. Pri jeho zakladaní je však potrebné dať si pozor na dve veci. V prvom rade sú obidve časti remienka na jednej hladké a na druhej akoby lemované. Tá lemovaná strana má byť smerom nadol. A pokiaľ ho budete zakladať, čo sa robí vsunutím z boku, tak v strede drážky remienka je pružný jazýček, ktorý je potrebné najprv stlačiť a až tak ho vsunúť úplne. Jazýček potom zapadne na miesto a remienok bude upevnený. Pokiaľ sa niekedy rozhodnete pre výmenu remienka, postačí na zadnej strane hodiniek nájsť dve dierky (jedna hore, druhá v dolnej časti), strčiť do nich priloženú spinku, čím sa pružný jazýček uvoľní a remienok tak môžete vysunúť.

Smart hodinky Carneo Gear+ CUBESmart hodinky Carneo Gear+ CUBESmart hodinky Carneo Gear+ CUBE

Sú decentné, sú moderné a sú malé

Vzhľadom na to, že hodinky Gear+ CUBE sú určené pre dámy, na ruku som si ich zapol len tak tak. Nakoniec sa mi to však podarilo a ja som ich mohol začať testovať. Telo je z hliníka vo farbe korelujúcej s farbou náramku, je príjemne zaoblené, akurát na boku hodiniek tento celistvý dizajn „kazí“ tlačidlo v podobe korunky, ktoré slúži ako zapínacie/vypínacie tlačidlo a tiež tlačidlo pre návrat na domovskú obrazovku pri ich ovládaní. Ani na oficiálnej stránke výrobcu som sa nedozvedel, koľko tieto smart hodinky vážia, ale sú extrémne ľahké, tipoval by som váhu približne 30 až 35 gramov, takže na ruke ich takmer nepocítite. Ich rozmery sú približne 34 x 39 mm a hrúbka činí veľmi príjemných 11 milimetrov.

Smart hodinky Carneo Gear+ CUBE

Na prednej strane sa rozprestiera štvorcový Full TP COF displej s uhlopriečkou 1,4 palcov a s rozlíšením 240 x 240 pixelov. Displej tak nepokrýva celú prednú stranu, čo ma však nijako nevyrušovalo. Rozlíšenie je tak akurát. Jednotlivé pixely sú rozoznateľné aj voľným okom, na druhej strane by vyššie rozlíšenie bolo oveľa väčším žrútom batérie. Ak nebudete pixely pozorovať drobnohľadom, pri bežnom používaní ich sotva uvidíte.

Výkon postačuje, funkcie tiež

Smart hodinky sú vybavené procesorom MTK2502D spolu s 128 Kb + 64 MB pamäťou. Snímač tepovej frekvencie má označenie HX3300 a na palube tiež nájdeme technológiou Bluetooth 5. generácie, prostredníctvom ktorej sa hodinky pripájajú ku smartfónom. Pripájanie je rýchle a bezproblémové. Na komunikáciu so smartfónom je využívaná vyššie spomínaná aplikácia CARNEO Fit, ktorá zoraďuje dáta z hodiniek Gear+ CUBE do prehľadných grafov. Množstvo prejdených krokov, úroveň stresu, energia tela, tep, váha (pokiaľ doma máte smart osobnú váhu), meranie krvného tlaku, sledovanie spánku, meranie počtu spálených kalórií či meranie saturácie krvi kyslíkom. To je kompletný zoznam analýzy tela prostredníctvom tohto modelu. Nenájdeme tu meranie telesnej teploty.

Smart hodinky Carneo Gear+ CUBE

Nie je mi úplne zrejmé, na akej báze funguje meranie tlaku, ale hodnoty sa vcelku zhodovali s certifikovaným tlakomerom. Každopádne by som túto hodnotu bral skôr ako ilustračnú, pre približnú predstavu, v akých úrovniach sa váš krvný tlak nachádza približne. Pre presné merania použite vždy certifikovaný tlakomer. Podobne je na tom aj saturácia krvi kyslíkom.

V nastaveniach aplikácie si môžete posťahovať ciferníky podľa vlastného výberu. Na výber ich máte zhruba 150 a po stiahnutí sa vám prostredníctvom technológie Bluetooth uložia do hodiniek, kde si ich môžete meniť. Stačí podržať prst na ciferníku a vybrať si z posledných piatich dizajnov. V aplikácii nájdete aj možnosť zapnúť pripomienky pri dlhšom sedení, možnosť pripomenúť vám dodržiavanie pitného režimu (kde si viete nastaviť odkedy dokedy vás majú hodinky upozorňovať, že sa máte napiť, a tiež ako často), budík, notifikácie alebo automatické meranie srdcového tepu počas dňa. Aplikácia, rovnako ako menu hodiniek, je v slovenskom jazyku, čo považujem za veľkú devízu.

Ďalšie hodinky v slovenčine

Operačný systém je veľmi intuitívny. Pri rozsvietení ciferníku bočným tlačidlom (poprípade automaticky - dvihnutím ruky, pokiaľ máte túto funkciu aktivovanú) stačí potiahnuť prstom nadol a zvrchu sa vám vysunie lišta s rýchlymi nastaveniami. Po potiahnutí nahor si môžete pozrieť notifikácie týkajúce sa správ, potiahnutím doprava sa vám zjaví kompletné maticové menu v podobe, v akej ho poznáme z hodiniek Apple Watch. Pri potiahnutí vľavo sa zas ukáže instantné listové menu s najdôležitejšími položkami.

Nájdete tu položku Zdravie pre meranie telesných funkcií, sekciu šport so šiestimi športovými režimami (chôdza, beh, turistika, cyklistika, basketbal a plávanie), predpoveď počasia, stopky, funkciu nájsť telefón, nastavenia a ovládanie hudobného prehrávača. Posledná menovaná funkcia sa hodí najmä pokiaľ beháte so slúchadlami a smartfónom a nechce sa vám pre ovládanie hudby vyťahovať zakaždým smartfón. Hodinky to vyriešia. V nastaveniach si môžete upraviť jas displeja, zmeniť jazyk na nemecký, anglický, český alebo maďarský, zmeniť podobu menu, resetovať či vypnúť hodinky.

Výdrž 5 dní je dosiahnuteľná, magnetické nabíjanie ma teší

Nikde na oficiálnej stránke produktu som sa nedozvedel ani to, akú kapacitu batérie má tento model. Je tam len strohá informácia, že hodinky vydržia pracovať 3 až 5 dní na jedno nabitie a že batéria sa nabíja zhruba dve hodiny. Na moje počudovanie hodinky vydržali pracovať 5 dní a nabíjali sa len zhruba hodinu a štvrť, čiže ide o hodnoty, ktoré prekonali hodnoty uvádzané na oficiálnej stránke, čo ma úprimne potešilo.

Smart hodinky Carneo Gear+ CUBESmart hodinky Carneo Gear+ CUBE

Displej a všeobecné chovanie hodiniek som mal nastavené tak, aby mi vydržali čo najdlhšie. Takže displej mal nižší jas, synchronizácia prebiehala len občas. Čo sa týka nabíjania, tak vo všeobecnosti používam pre nabíjanie výkonnejšie nabíjačky, takže táto skutočnosť stála za tým, že sa hodinky nabili tak rýchlo. CARNEO Gear+ CUBE sa nabíjajú prostredníctvom magnetického konektora, ktorý je konštruovaný tak, aby automaticky zapadol na miesto a nabíjal, takže sa nebudete musieť trápiť s triafaním sa do nabíjacieho konektora. Ide asi o najlepšie možné riešenie nabíjania káblom pre smart hodinky, ktoré poznám.

Záver a cena

CARNEO Gear+ CUBE som testoval niekoľko dní. Ponúkajú všetky potrebné základné funkcie, plus ich majiteľka bude mať k dispozícii oxymeter, pre meranie saturácie krvi kyslíkom. Všetky funkcie a synchronizácia dát s aplikáciou CARNEO Fit fungovali bez najmenších problémov. Chýba im možno GPS navigácia, vďaka ktorej by však už neboli také malé a elegantné a ich cena by mierila podstatne vyššie. Pri behaní však má človek so sebou mobil, ktorý GPS má, takže toto by ma od ich kúpy neodradzovalo.

Funkciu pre meranie hodnoty tlaku by som bral skôr s rezervou a bezpodmienečne sa na ňu nespoliehal. A ak by som sa na tento model mal pozerať očami dám, pre ktoré je tento model určený, určite by som ocenil, keby som medzi funkciami našiel tú pre sledovanie ženského cyklu, ktorú by nejedna dáma určite ocenila. Aj toto sa však dá vyriešiť prostredníctvom aplikácie v telefóne.

Smart hodinky Gear+ CUBE od značky CARNEO majú však napriek týmto drobným výtkam veľa dobre vyvážených vlastností a medzi ich hlavné benefity určite aj dizajn a v neposlednom rade aj cena. V čase písania tohto článku sa totiž predávajú za cenu 79 Eur. V eshope Mobilonline.sk si ich môžete zadovážiť v takejto ružovej, v čiernej a tiež v bielej farbe, pričom farba tela hodiniek vždy korešponduje s priloženým náramkom.

Ak hľadáte malé decentné smart hodinky s moderným minimalistickým dizajnom, ktorý je do veľkej miery inšpirovaný hodinkami Apple Watch, rozhodne by som pri rozhodovaní zahrnul aj tento model. Značka CARNEO má navyše v portfóliu aj iné dámske modely. Niektoré majú kruhový displej, niektoré mierne iné funkcie, takže si vyberie naozaj každý. Celú ponuku nájdete v eshope Mobilonline.sk na tomto odkaze.

 

Foto, text a video: Matej Koreň